Jure Žavbi & Katja Markič

Ponedeljek, 16. januar 2023

Januar 2023

Jure Žavbi in Katja Markič sta ustvarjalca predstave KRIK: PRVI GLAS, ki je kot avtorska predstava v izvajanju bila uprizorjena 13.2.2023 na Malem odru Narodnega doma

"Avtorski projekt KRIK: Prvi glas problematizira temo spolnih zlorab otrok in si prizadeva za prekinitev molka in detabuizacijo obravnave žrtev spolnega nasilja. Kolektiv preizprašuje mejo med dramskim gledališčem in performansom, med fikcijo in dokumentarnostjo, proces reflektira z vključenimi dnevniškimi zapisi oz. zvočnimi refleksijami. Projekt vprašanje zlorabe skozi gledališko formo zgolj razpira, kolektiv pa v gledališki dogodek vključuje tudi strokovnjake iz Združenja za MOČ, ki vodijo pogovor po predstavi.

Jure Žavbi je diplomirani dramski igralec in magistrski študent dramske igre. Njegove odmevnejše vloge vključujejo Antona don Rumata v predstavi Težko je biti Bog (SNG Drama Ljubljana), Sigismunda v predstavi FINALIZEM::Fonemi in Klavdija v predstavi H genotipu Hamlet (oboje OSMO/ZA). Sodeloval je z režiserji in režiserkami kot so Dragan Živadinov, Aljoša Živadinov Zupančič, Mirjana Medojević in Živa Bizovičar. Zanima ga predvsem raziskovalno gledališče in kreacija avtorskih projektov.

Katja Markič je diplomirana dramaturginja, dramatičarka, scenaristka in teatrologinja. Na ljubljanskem AGRFT zaključuje magistrski študij. Njeno delo in nagrade vključujejo Nagrado za mladega dramatika 2015 (Ptice selivke), besedilno predlogo Podpišite tukaj (TV drama in radijska igra), performanse Vrata nikamor (2015), Symptoma (2016) in Avtobiografska Žival (2016), ter delo v številnih slovenskih gledališčih, v SNG Drami Maribor (Življenje je sen, 2022), SNG Drami Ljubljana (Utopia, Arheologija raja, 2016; Grenki sadeži pravice, 2018), kulturnem centru OSMO/ZA (H genotipu Hamlet, 2020, FINALIZEM::MM, 2020) in Hišo kulture Celje (Tartini, 2022). Zanima jo raziskovalno in avtorsko gledališče."

(Jan Podbrežnik za Radio Marš, Špedicija)

 


Sobazagoste Maribor je mednarodni umetniško-izobraževalni rezidenčni program zavoda Pekarna Magdalenske mreže, ki gosti domače in tuje ustvarjalce v Mariboru.