Anja Bezlova (Završnik)

Nedelja, 5. marec 2023

Marec 2023

Anja Bezlova (uradno Završnik) je ulična in cirkuška performerka, ki je izobraževanje začela pri Nataliji in Ravilu Sultanovu v okviru Buffeto Laboratorija Smeha in Šole uličnega gledališča Ane Monro ŠUGLA, od leta 2011 – 2014 pa se je izobraževala v International school of Theater Creation HELIKOS, v Firencah. Je članica gledališke skupine Globus Hystericus, ki gostuje po vsej Evropi in je dobila nagrado URBana LJUBLJana za najboljšo slovensko ulično predstavo. V okviru rezidence v Mariboru je razvijala in nadgrajevala predstavo Futraj moj ego 2. 
Predstava je bila uprizorjena  ki je bila uprizorjena na Malem odru Narodnega doma Maribor v okviru programa Rdeče zore v Mariboru (produkcija: društvo ZIZ).

Pogovor z Anjo lahko poslušate tudi na Radio Marš: Spoznaj rezidentko Anjo Bezlovo

 


O predstavi: 
 

FUTRAJ MOJ EGO 2 - Samostojna kratkočasnica

Multipersonaž "Futraj moj ego" iz leta 2019 je štiri leta kasneje dobil svoje logično nadaljevanje. Anja Bezlova, ki sicer že vrsto let kot članica različnih gledaliških zasedb vandra po domačih in evropskih uličnih festivalih, je v vmesnem času snovala intimno podobo njenega sveta, z dražljaji, ki jo obdajajo, pa ponovno "futra" svoj ego.

Nadaljevanje neprezrtega prvenca, v katerem je Bezlova, kot se spodobi za multipersonaž, uporabila vse svoje takrat živeče like, je zgrajeno podobno, a s pomembno razliko. Vse, kar je napovedal prvi del, se je namreč res zgodilo. Anjina Majda iz Mengša, lik agresivne mirovnice ki je takrat pobirala podpise za prepoved vojne, je vojno zdaj doživela. Več kot 500 resničnih podpisov ni bilo dovolj, da bi zaustavila val nesmislov, ki smo jim danes priča. Klovn Rose je medtem odšla, GA-GA Sugardady ni več v zaporu, Alfa pa brez težav prodaja svoj arzenal orožja.

Vsa problematizacija militarizacije, objektivizacija ženskega telesa, vse, s čimer se je ukvarjal prvi del, vse je bilo očitno zaman. Svet je v nekaj letih tudi za nas postal zabavna, bleščeča krogla, prepletena z glasbenimi uspešnicami, referenčnimi besedili, prikrojeno zgodovino in jasno, a kruto prihodnostjo.

Zato je novi "Futraj moj ego" predstava, ki ni mogla nastati prej kot ravnokar. Je predstava, ki odriva, medtem ko objema in ljubi, medtem ko razbija. Je predstava, kjer Anja na odru postavlja spomenike, takšne, ki jih sicer nikoli ne bi bilo.

Produkcija predstave: Anja Bezlova
Koprodukcija: Kulturno društvo Priden možic, Društvo ZIZ


Sobazagoste Maribor je mednarodni umetniško-izobraževalni rezidenčni program zavoda Pekarna Magdalenske mreže, ki gosti domače in tuje ustvarjalce v Mariboru.