TEPEŽNICA IN VSE ZA ZDRAVJE, SREČO IN MOČ

SloVesna domačija

28.12.2021 @ 10:00
Vilinsko razstavišče
Od 10.00 do 13.00 in od 16.00 do 19.00 | vstop prost

Tepežkanje je bilo v časih naših prednikov pravi blagoslov. Vera v moč lesa je prastara, zato dotik šibe prenaša življenjsko moč z drevesa na človeka. Izdelujemo tepežnice in gledamo dokumentarne filme Drevesa pripovedujejo.

◊ rokodelka Branka Janežič , SloVesna, Vesna Gomboc

SloVesna domačija, etnološka razstava in praznične delavnice – praznovanje in doživljanje ljudskih običajev, raziskovanje sporočil in modrosti izročila prazničnega časa naših prednikov skozi razstavo in rokodelske delavnice, prikazi, video in avdio vsebine, ljudska igra in glasba.

Izvajane vsebine bodo obiskovalcem ponudile doživeto predstavitev naše dediščine in slovenskega ljudskega izročila, vezanega na praznični čas Slovencev.

Spoznavanje šeg in navad, značilnih za ta decemberski čas, ki zajemajo vse; od priprave na razna praznovanja do praznovanja samega – kaj smo častili in čemu smo služili, kako smo krasili, kaj jedli, s čim smo si pomagali in v kaj smo verovali v različnih zgodovinskih obdobjih. Ustvarjali bomo z rokodelci, brali kratke pripovedke, si za lažjo predstavo ogledali filmček o naši živi dediščini in izdelovanju raznih uporabnih ter okrasnih predmetov nekoč, pobrskali pa bomo tudi po ljudskih knjigah. Obiskovalci bodo iz prve roke dobili še praktično in teoretično znanje o uporabnosti oz. krasilni vrednosti izdelka danes in nekoč, o uporabi materialov ipd.

Slavimo šege, praznujmo življenje.

◊ Vesna Gomboc, SloVesna, avtorica razstave, organizatorka, koordinatorka, izvajalka programa  SloVesna domačija, raziskovalka ter zbirateljica ljudskega izročila in rokodelskih zbirk kulturne dediščine

* * *

Udeležba je možna le ob izpolnjenem pogoju PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Dogodki bodo potekali v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z virusom covid-19.