SREČANJA V ČASU

ULIČNO GLEDALIŠČE ANA MRZLA

27.12.2022 @ 19:30
Vojašniški trg
vstop prost

Ulična predstava po motivih ljudske pripovedke o Kačji kraljici.

Legenda pravi, da je nekoč v davnih časih na Mariborskem otoku živela kraljica. Kačja kraljica. Prelepa bela kača z zlato krono na glavi je v svoj čarni ris mamila mariborske mladeniče, ki se jim je zahotelo zlata in draguljev. A strupeni gadi, ki so zaklad čuvali, so mnoge pognali v smrtjo med dravskimi valovi. Ob taisti reki je bil nekoč v davnih časih kotiček, ki je živel že v pradavnini, v železni dobi. Nato je zavetje nudil Keltom in Rimljanom, Germanom in Slovanom. Potiho jih je spremljal skozi zgodovino, se z njimi spreminjal, rasel in padal, cvetel in propadal. Danes mu pravimo Vojašniški trg. In spet cveti, in spet živi!  


Predstava, ki je v Narodnem domu Maribor nastala prav v ta namen, bo med gledalce pripeljala kačjo kraljico, z njo pa se bo med stoletnimi zidovi Žičkega dvora in Minoritskega samostana vila še cela vrsta mariborskih zgodb. Nenavadnih in skrivnostnih pa tudi povsem običajnih in vsakdanjih. Prav takšnih, ki jih bomo na tem trgu in v tem mestu ustvarjali še nešteto. V mestu ki živi, je namreč vsak dan zgodba. Le videti jo moramo znati.

Goro Osojnik, režiser in idejni vodja predstave: "Vsakemu javnemu prostoru njegovo pravo vrednost dajo šele ljudje, ki ga uporabljajo; ulično gledališče pa ima to krasno sposobnost, da lahko pričara vsebine in z njimi začara prostore ter jih tako vsaj za nekaj trenutkov napravi drugačne. Vojašniški trg je zaradi svoje sestavljenosti predstavljal izziv, ki je klical po po lokalni vsebini. Zato smo k sodelovanju povabili Mariborčane, ki so nam pomagali poiskati bolj ali manj (ne)znane mariborske zgodbe in jih stkati v pisano in malce hudomušno tapiserijo dogodkov, ki so se nekoč že –  ali pa tudi ne –  odvijali prav na tem trgu."

Mesto, v katerem je lepo živeti in ga je treba obiskati

Maribor v zadnjih letih pospešeno dobiva novo podobo. Z zgledno prenovljenimi trg in ulicami, ki se jim sedaj pridružuje tudi Vojašniški trg, se mesto pospešeno spreminja. Hkrati se spreminja tudi naš pogled nanj. Vse bolj skrbno odkrivamo njegovo dediščino in zgodbe. In jih vse bolj ponosno predstavljamo vse številčnejšim obiskovalcem. Nemalo zaslug za njihovo odkrivanje imata naša dolgoletna partnerja, Rajzefiber in društvoHiša, ki s tematskimi sprehodi po mestu in oživljanjem mestnih dvorišč (vabimo na ogled Zlate ptice!) skrbita, da Mariborčani pa tudi obiskovalci od blizu in daleč Maribor odkrivamo tudi onkraj zidov. Mestna občina Maribor ter Narodni dom s partnerji tako skupaj ustvarjamo lepši in prijetnejši Maribor – sodobno in živahno urbano središče, v katerem je lepo živeti in v kakršnega bodo z zanimanjem prihajali obiskovalci z vseh koncev sveta.


Avtor in režiser: Goro Osojnik
Dodatna besedila, svetovanje, zgodovinski viri: Polona Prosen, Vid Kmetič, Marko Brumen, Maja Pegan (Društvo Hiša!), Jana Zadravec.

Nastopajo:

Pripovedovalec: Rok Kušlan
Avtor in izvajalec glasbe: Goran Završnik
Gledališki pevski zbor: Polona Prosen, Rada Kikelj Drašler, Mateja Fi, Teja Saksida; vodja: Tea Vidmar

Kačja kraljica:

Izdelava in oblikovanje lutke: Brane Solce;

Animatorji: Sanja Gorišek, Mistral Majer, Ronja in Sinaj Kreč, Matjaž Ocvirk

Minoritski menih: Anže Mohorič

Žogica Marogica, Dedek & Babica: Barbara Jamšek, Miha Bezeljak, Uroš Kaurin; Lutkovno gledališče Maribor

Vojaki: Polona Prosen, Rada Kikelj, Anja Bezlova, Tea Vidmar

Župan Johann Kaspar von Seiller: Bor Greiner

Madame: Madame M.

Prodajalka pirotehnike: Ankica Radivojević

Točka z ognjem: kreaktiv.si

Ognjene trombe: KD Priden možic (Goran Završnik, Anja Bezlova, Anže Kreč)


Produkcija: Narodni dom Maribor v sodelovanju z Gledališčem Ane Monro

Koprodukcija izvedbe za festival Vilinsko mesto: Kulturna četrt Minoriti - Lutkovno gledališče Maribor