SOBOTA ZA DRUŽBO: Jurjevo in dan Zemlje

22.4.2023 @ 16:00 - 19:00
Vetrinjski dvor

Aprilsko soboto posvečamo mednarodnemu dogodku Dan Zemlja in pomladnemu prazniku Jurjevo. Dan Zemlje govori o investiciji v naš planet, o sožitju, spoštovanju, sprejemanju in blaginji, ne samo med seboj, človek do človeka, temveč tudi v odnosu do živali in rastlin, v odnosu z našim domom, planetom Zemlja. 

Zasejali bomo semena in govorili o vrtovih za opraševanje, krasili bomo cvetlične lončke, si vzeli trenutek in prisluhnili izboru pomladnih pravljic Alenke Spacal. Lutkovno gledališče Nebo pa nas bo s predstavo Take ljudske popeljalo v živalski svet, kjer so živalim nadeli človeške lastnosti.

Zgodil se je veliki pok in nastal je planet Zemlja, ki šteje 4,57 milijarde let. "Waaaauuuu kako mogočna je Zemlja," šteje že toliko let in še vedno vestno skrbi za nas.

Lepo vabljeni na pomladno druženje z Zavodom MARS!


Redosled dogodka:

16.00 – 19.00

USTVARJALNICA // Cvetlični lonček kot motiv likovnega ustvarjanja

RAZISKOVALNICA // Sejemo in krasimo cvetlične lončke 

IGRARAJE // Igre preteklosti in družabne igre

17.00

PRAVLJICA  // Pomladne pravljice z Alenko Spacal

18.00

PREDSTAVA  // Ljudska / Petra Stare: Take ljudske, Lutkovno gledališče Nebo

LUTKOVNO GLEDALIŠČE NEBO

Ljudska / Petra Stare: TAKE LJUDSKE

Predstava "Take ljudske" je preplet rezijanske pripovedke "Zajec dela za lisico" ter slovenskih pregovorov, starih modrosti in ljudske zvočnosti. V predstavi se živali obnašajo kot ljudje – ene so delavne in vztrajne, druge se delu raje izognejo in obenem poskrbijo, da ga namesto njih opravi kdo drug. Kombinacija žive igre, namiznih marionet in gledališča predmetov v predstavi, kjer pregovor "kdor dela, ima, kdor ne dela, nima" še vedno drži.

Predstava je primerna za starejše od treh let in vse generacije.

Dolžina predstave: 45 min


Priredba: Petra Stare
Režija: Andrej Adamek
Likovna zasnova: Andrej Štular
Glasba: Peter Kus
Animacija: Petra Stare, Andrej Štular, Ksenija Ponikvar
Produkcija: Forum Ljubljana, Koprodukcija: Lutkovno gledališče Nebo, Mini teater

LUTKOVNO GLEDALIŠČE NEBO

Lutkovno gledališče Nebo je bilo ustanovljeno leta 2001 v Kranju. Gledališče ohranja klasične lutkovne tehnike ter raziskuje povezovanje drugih umetniških medijev – filma, fotografije, stripa, animiranega filma – z lutkovnim gledališčem. V svojih začetkih je gledališče uprizarjalo lutkovne predstave za odrasle. Danes se ukvarja tako s poetičnimi otroškimi predstavami kot tudi z eksperimentalnimi odrskimi dogodki za odrasle. Ustvarjalci razvijajo prepoznaven umetniški izraz, prežet s poetiko, humorjem in inovativnostjo. Gledališče s svojimi predstavami gostuje na lutkovnih festivalih v Sloveniji in tujini (Avstrija, Avstralija, Bosna, Francija, Hrvaška, Indonezija, Italija, Izrael, Kazahstan, Koreja, Maroko, Nemčija, Poljska, Rusija, Srbija, Turčija, Tajska, Tunizija …) in je zanje prejelo več nagrad otroške in strokovne žirije.

 

Vstopnica: 6 EUR / osebo.

Družinska vstopnica: 15 EUR / do 3 otroci in 2 odrasla, dodatna oseba 4 EUR / osebo.

 


Dogodek organizira Zavod MARS Maribor v sodelovanju z Narodnim domom Maribor s podporo Mestne občine Maribor in Zavoda RS za zaposlovanje.

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.