SEINE

Koncert

6.10.2023 @ 21:30
Vetrinjski dvor
Predprodaja: 8 EUR, na dan koncerta: 10EUR

Prvi prekomejni koncert v Vetrinjcu! Po izboru šefa, seveda. 

SEINE je leta 2008 ustanovljen kantavtorski projekt Ivana Ščapca, ki je zrasel v enega najbolj zanimivih regionalnih bendov te generacije. S kitarskimi indie-punk začetki so leta 2017 za založbo Moonlee Records (SI) in projekt VOX (FR) izdali svoj opevani debitantski album "Sno Sna".

V tem obdobju je skupina začela dolgoletno sodelovanje z režiserko Marina Uzelac. Njen stop-motion videospot za singel Šilo je osvojil številne nagrade. Sledila je regionalna, pa tudi evropska promocija plošče, vključno z nekaj daljšimi turnejami, kjer so SEINE izstopali zaradi svojih nastopov v živo.

Leto in pol po prvencu, ki je v ospredje postavil sanje, je skupina izdala svoj drugi album z naslovom "22". Tudi ta je bil oblikovan s konceptualno žilico, a tokrat se je osrednji motiv vrtel okoli denarja. Producent albuma, na katerem se kitari pridruži elektronika, tempa se premika iz intimnega v politično, je bobnar zasedbe, Dimitrij Petrović. Kljub tesnobnosti je poslušalstvo album dobro sprejelo, Marina Uzelac pa ponovno briljira s stop-motion mojstrovino Nebo.

Ravno v času, ko so napovedali novo evropsko turnejo in bili nominirani za nagrado "IMPALA" za najboljši neodvisni evropski album, je morala skupina preklicati vse koncerte zaradi pandemije. Dve leti zaprta so preživeli v studiu in posneli svoje tretji album "Naizust", medtem ko so nastopali sporadično. Kmalu se zasedbi kot tretji član koletiva pridruži Vatroslav Živković na bas kitari in elektroniki (litl itali, Nemeček).

Spomladi 2022 SEINE izdajo svoj prvi singel "Riječ" v produkciji beograjskega "Fikus filma", v katerem igrajo beograjske skupine Koi-Koi, Turisti in Jarboli. Njihov tretji album "Naizust" je ponovno velik premik od ustaljenega zvoka - vse do točke, kjer so kitare skoraj povsem nadomeščene s sinti, bobni pa z beati. Tesnoba in krik drugega albuma se umakneta šepetu, toplim melodijam in trip-hopu groovu, osrednji motiv plošče pa sta ponovno jezik in beseda. S tretjo ploščo SEINE ponovno vztrajajo pri nepredvidljivosti spreminjanja glasbene krajine, z njim pa se uveljavijo kot ena najpogumnejših in izjemnih punk skupin svoje generacije.


Vstopnice:

  • predprodaja: 8 EUR
  • na dan koncerta: 10 EUR