Vetrinjski dvor

Skok na vsebino // Skok na navigacijo

Vetrinjski dvor - Uvodna stran

POTOVANJE V PRAVLJICE

17.8. - 19.8.2022
Mestni park
vstop prost

POTOVANJE V PRAVLJICE je projekt, ki je kakor potovanje načrtovan in osmišljen. Na popotovanju spoznamo nekaj novega in se sprostimo, pot pa nas napolni, osreči, je kratka in lepa. Projekt Potovanje v pravljice je brezplačno, zdravo in zanimivo srečanje s knjigo, s pravljico, s pripovedjo, s kamišibajem, s poezijo, z zgodbo, z različnimi avtorji, v mirnem in sproščenem vzdušju Mestnega parka Maribor, na sredini promenade.

Na Pravljičnem potovanju bodo obiskovalci skozi vodene pravljice, zgodbe, pogovore, predstavitve, predstave in kamišibaj, spoznali različne slovenske avtorje, literaturo za otroke, mladino in odrasle. Od blizu se bodo predstavili pisatelji, pesniki, ilustratorji, pripovedovalci in ustvarjalci kamišibaja. Zasnovali smo različne teme, s katerimi se bodo lahko literarni avtorji in izvajalci povezali in nato poglobili v doživetje pravljičnega potovanja skupaj z obiskovalci. Na dogodkih bodo prisotne tudi založbe, ki bodo promovirale svoje dejavnosti, obiskovalcem pa tako ponudile možnost nakupa kvalitetne literature. Pridružili se bodo zavodi, ki se ukvarjajo s spodbujanjem bralne kulture ter knjižnice - k sodelovanju smo povabili Mariborske knjižnice in Univerzitetno knjižnico.

Spremljevalna aktivnost projekta: na voljo bo pester nabor knjig, revij in časopisov za prebiranje.

Z literarnimi predlogami in slovenskim jezikom utrjujemo interdisciplinarnost in kulturno-umetnostno vzgojo.

V bralno kulturo projekta želimo vključiti celotno knjižno verigo, ki vključuje avtorje, založnike, knjigotržce, knjižnice in bralce – le tako je knjižni krog sklenjen in veriga trdna.

V prvi vrsti je projekt namenjen razvijanju bralne kulture in uveljavljanju literarne ustvarjalnosti na mariborskem območju.

Osnovni namen projekta je obiskovalcem približati knjigo, pravljice, pripovedi, zgodbe ter poezijo in ponuditi kakovostna, priznana dela iz področja literature in besedne umetnosti.

Projekt povezuje otroke, mladino in odrasle, saj si skozi bogato vsebino in aktivnosti prav vsak najde nekaj, kar mu je zanimivo.

Projekt spodbuja promocijo ter podpira in pospešuje razvoj bralne kulture.

"Pravljice otrok ne naučijo, da zmaji obstajajo, otroci to že vedo. Naučijo jih, da je zmaje mogoče premagati." pravi angleški pisatelj Gilbert Keith​ Chesterton. Pripovedovanje pravljic otroka sprosti, mu da občutek varnosti, kar pozitivno vpliva tudi na njegovo čustveno doživljanje, vživljanje v posamezne junake, domišljijsko ustvarjanje, iskanje novih, nenavadnih povezav ter odnosov in je zelo pomembno za kasnejše razumevanje bolj celovitih tekstov ter samostojno ustvarjanje besedil. Otroci ne morejo vzljubiti knjig, ali se ukvarjati s pisanjem, če jim ne beremo pravljic.

Namen projekta je, da vzljubimo knjige, pisanje, besedo, leposlovje, postanemo kritični, radovedni posamezniki. Spodbujamo vseživljenjsko učenje in raziskovanje ter nudimo prostor za druženje in kakovostno preživljanje prostega časa posameznika.


PROGRAM PROJEKTA POTOVANJE V PRAVLJICE

Potovanje v morske pravljice z Zdenko Gajser (za otroke)
17. 8., 16.00

Odsanjajmo v morje, pustimo sanjati, zaplavajmo v pravljico Punja in morski psi.

◊ Zdenka Gajser


Tok, tok pravljice – kamišibaj (za otroke in odrasle)
17. 8., 17.00

Kamišibaj je posebna umetniška oblika, ki tradicionalno izvira z Japonske. Majhna po svojih izmerah, a velika po svojih zmožnostih. To je pripovedovanje zgodb ob slikah na malem lesenem odru ali butaju. Metka Damjan je kamišibajkarka, ki prihaja z malho, polno zgodb. 

◊ Metka Damjan, samozaposlena v kulturi


Povem ti zgodbo s Tonetom Partljičem – pripovedovanje zgodb (za odrasle)
17. 8., 18.00

Zgodbe so univerzalno orodje, ki ga človeštvo že od svojih začetkov uporablja za osmišljanje sveta, prenašanje znanja in ustvarjanje pomena. Z njimi se prenašajo kultura, zgodovina in vrednote, ki povezujejo ljudi med seboj (Maruša Grah).

◊ Tone Partljič


Potovanje v poletne pravljice z Alenko Spacal (za otroke)
18. 8., 16.00

Odpotujmo na poletni izlet s Fižolčico.

◊ Alenka Spacal


DVA KAMIŠIBAJA, DA O TRETJEM SPLOH NE GOVORIMO – pripovedovanje zgodb ob slikah (za otroke in odrasle)
18. 8., 17.00

Robert bo s pomočjo tradicionalne japonske pripovedne tehnike kamišibaj uprizoril dve zgodbi. Afriško ljudsko pravljico Prepir in Paglavčevo obljubo, angleške avtorice Jeanne Willis.

V Prepiru bomo izvedeli, kateri del človeškega telesa je najpomembnejši. Druga zgodba nas bo učila, kako je z obljubami. Pripoved o spreminjanju sveta in o obstanku ljubezni skozi žabjo perspektivo.

◊ Robert Kereži, Mariborska knjižnica


Povem ti zgodbo z Borutom Gombačem – pripovedovanje zgodb za velike zgodbokusce (odrasle)
18. 8., 18.00

Na plesišču obraza, nekje pod nosom, nenadoma divje zacepeta kocina, potem se ji v divjem plesu pridruži še ena, pa še ena in še ena in še ena in … In kmalu je tam okoli ust nora zabava stoterih broneno sivih dlak, ki se zvijajo v vse smeri sveta hkrati. To je brada, njen rahlo prestrašeni, a ponosni lastnik, pa bradač s priimkom (in rimo na) Gombač.

Ta tip, ki se ta hip skupaj z očali kratkovidno nagiba v računalnik, čeprav niti slučajno ni kakšen super čip, da bi zaradi njega vse računalnikove tipke postale čipke, ampak čisto povprečen človečnjak, je povedal, da mu je ime Borut.

◊ Borut Gombač
 

Pravljica o možaku, ki je gradil hišo (za otroke)
19. 8., 16.00

"Nekoč je živel možak, ki se dolgo hudoval zaradi hiše, v kateri je živel. Bila je namreč zelo majhna in skromna." Tako se začne slikanica švedske avtorice Anne Höglund. Možak se z velikim navdušenjem in številnimi gradbeniki loti gradnje nove hiše. Prepričan je, da bo velikanska hiša končno v skladu z njegovo osebnostjo. A kljub neštetim risbam in izračunom ne gre vse po načrtih. Ravno nasprotno!

Medtem, ko sanja o popolnosti, čas teče in življenje mineva. Je možak pozabil na to, kar je zares pomembno?

Po pravljici sledi ustvarjalna delavnica izdelovanja hiške po želji.      

◊ Založba Pivec


Kam pa kam, kamišibaj? z Malim pa papirnatim gledališčem – pripovedovanje zgodb (za otroke in odrasle)
19. 8., 17.00


Kamišibaj je posebna umetniška oblika, majhna po svojih izmerah, a velika po svojih zmožnostih. Je pripovedovanje zgodb ob slikah na malem lesenem odru butaj, ki tradicionalno izvira iz Japonske. Zgodbe, ki se ujamejo v to malo gledališče, so zelo različne, od ljudskih, avtorskih, takih za odrasle, do poezije. Najraje pa pripovedujemo take, ki so za vso družino. V Mariboru deluje Malo pa papirnato gledališče, ki združuje pripovedovalce in pripovedovalke različnih slogov, vsem pa je skupna okuženost z virusom kamišibaja.
Špela Hren Juhart in Tanja Lužar sta navdušeni kamišibajkarki, ki šibata med zgodbami sem ter tja in opozarjata, kamišibaj je nalezljiv in neozdravljiv.

◊ Špela Hren Juhart, Tanja Lužar, Malo pa papirnato gledališče


Povem ti zgodbo z Vidom Kmetič – pripovedovanje zgodb za velike zgodbokusce (za odrasle)
19. 8., 18.00

Fünfek ma vas rad – pa pohano tudi je zbirka 69-ih krajših zgodb, na prvi pogled nepovezanih, a jih kljub temu veže nekaj skupnega. So rezultat avtorjeve "krize srednjih let", ki pa jo sam imenuje raje kar sreda, saj se mu zdi beseda kriza preveč negativna, kar pa srednja leta nikakor niso – prej nasprotno. Nekatere zgodbe so izmišljene, nekatere najdene v spominski knjigi možganov, dosti jih je namenil svojemu mestu. Vmes je nekaj popolnih nebuloz, pa tudi kakšen odziv na aktualne dogodke in odraz današnjega časa. Velika večina jih je začinjenih s kančkom humorja, (samo)ironije in mestoma tudi sarkazma.

◊ Vid Kmetič


TIHA MISEL -  UGLASBENA POEZIJA SREČKA KOSOVELA, koncert (za otroke in odrasle)
19. 8., 19.00

V njej bije tiha misel in jo vabi v nedrja. Poezije, glasbe, občutka življenja, kajti brez nje je vse mimobežen stih, vržen v veter. Brezsmiselnost bivanja, v katerem je vse težje najti mir, upanje, hrepenenja. Zato Nika Solce živi v polnem pomenu in v zavetju lastne osame prisluškuje, kaj ji šepetajo zvezde ter se zbližuje s tistimi, ki vabijo na potovanja. Kajti bolj kot vse, se zaveda, da smo utrinek. Utrinek, ki za trenutek zablesti in brž zatem že odide v pozabo.

◊ Nika Solce

 


Projekt je podprt s finančno podporo Mestne občine Maribor, v sodelovanju Zavoda MARS Maribor, Mariborske knjižnjice, Založbe Pivec in Narodnega doma Maribor.


Iskalnik
Vetrinjski dvor - Uvodna stran

Naša spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
Vetrinjski dvor Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
_pk_ref
_pk_cvar
_pk_id
_pk_ses
...
Matomo Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Matomo (ex Piwik).
Matomo politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Matomo (opt-out)
_ga
_gid
_gat
_gac_*
Google Analytics Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Google Analytics (orodje za spletne analitične podatke podjetja Google).
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google Analytics / Google Analytics politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Google Analytics (opt-out)
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
...
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)
_fbp
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...
Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
...
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google
__qca
__utma
__utmz
__utmv
__utmb
clip_id
home_active_tab
uid
v6f
utmc
aka_debug
...
Vimeo Te piškotke nastavi videopredvajalnik Vimeo.
Vimeo politika zasebnosti / Vimeo piškotki
_ga
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
...
Google Maps Te piškotke nastavi zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

Spletna stran Vetrinjski dvor.