Potovanje med morskimi nomadi

Predava: Nataša Rogelja Caf

16.5.2024 @ 19:00
Večnamenska dvorana
Prostovoljni prispevek

Potovanje se ne konča z zadnjo piko, kajti življenje teče dalje, tudi ali predvsem v nepričakovanih smereh. Včasih vzvodno, sledeč reki, drugič proti toku in tretjič krožno. Ko že mislimo, da je vsega konec, da so zgodbe, poti in ljudje za vedno poniknili iz sveta, se upočasnili v meandrih pozabe, se ti nenadoma spet pojavijo. Kot nenapovedan dež ali novorojeni izvir nadaljujejo pot onkraj zadnje pike. Potopisi in potopisci, tisti najbolj radovedni, jim sledimo.

Nataša Rogelja Caf je na podlagi sedemletnega življenja na jadrnici in antropološkega terena med morskimi nomadi napisala knjigo Trinajsti mesec. Ob pisanju jo je zapeljala do različnih ljudi, prisilila jo je v razmislek o marsičem, o besedilih, ki prečijo meje, o popotnikih, ki včasih obmirujejo in novih poteh, ki jih kodra veter našega časa. Preplet etnografskih podatkov, literarizirane forme in prvoosebne zgodbe osvetljuje čustvene stiske in radosti pobega kot tudi gola dejstva življenjskih poti avtorice in predstavljenih likov.

Knjiga kot tudi predavanje kritično usmeri pogled na sodobno evropsko družbo, ki takšen pobeg proizvede, omogoča, idealizira in kritizira hkrati. Tu in tam absurdne zgodbe popotnikov, ki s svojimi življenji ukrivijo popotništvo v obliko dolgotrajnejšega nomadskega življenja, se dotikajo prav vseh nas, akterjev hitrega, bežečega in izginjajočega časa.