POJEJ JO, ČE NE, BOŠ SLABOKRVNA

Lumina / svetlobne postavitve

29.11. - 28.12.2021
Magdalenski park
vstop prost

Med imaginarnim in realnim, med javnim in zasebnim, med preteklostjo in sedanjostjo ...

Monika Pocrnjić je intermedijska umetnica, hekerca in likovna pedagoginja. Rada riše, spajka in predeluje uporabne predmete ter jih sestavlja v instalacije za performativne namene. Njena svetlobna instalacija z naslovom "Pojej jo, če ne, boš slabokrvna", je skrivnosten objekt v obliki žarnice na drevesu ter je plod raziskovanja vpliva svetlobnih naprav na dojemanje vrta in telesa. Skrb za zdravje je postala pomembna tema v vsakdanjem življenju posameznika in družbe.

Vizualna predstavitev sporočil je poenostavljena in kodirana v Morsejevi kodi. Utripajoča led dioda v raztopini špinače in alkohola posreduje sporočila v Morsejevi kodi: "Nimaš rada špinače?" "Popaj obožuje špinačo." "Pojej jo, če ne, boš slabokrvna." "Potrebe po železu in kalorijah se ob težji fizični obremenitvi povečajo." "S pravilno izbiro prehrane lahko preprečimo pomanjkanje železa v telesu." "Vitamin C povečuje absorpcijo železa." "Kava in čaj zmanjšata absorpcijo železa v telo." "Imam med zobmi špinačo?" Delo ponuja premislek o načinu zapisa in prenosa informacij, ki so v sedanjosti drugače kodirane, kot so bile v preteklosti.

Mentorica: Monika Pocrnjić; udeleženci poletnega programa Zveze prijateljev mladine Maribor

* * *

Udeležba je možna le ob izpolnjenem pogoju PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Dogodki bodo potekali v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z virusom covid-19.