Podobe Palestine: palestinski fotografi od 1920 do danes

29.8. - 22.9.2023
Vsak delovnik med 10:00-15:00 ali po dogovoru | vstop prost

 Vabljeni  na otvoritev razstave fotografij iz bogate zakladnice palestinske produkcije, ki pa je le redkokdaj prikazana in zato manj poznana. Razstavljena so dela osmih palestinskih fotografinj in fotografov iz različnih obdobij. Vsako od njih je za fotografe pomenilo nove izzive. 

V začetku 20. stoletja so palestinski fotografi delali za American Colony Studio, ki avtorjev in avtoric fotografij ni priznaval. Podobno velja za obdobje po letu 1948 in ustanovitvi UNRWA (Agencije Združenih narodov (ZN) za palestinske begunce), zato arhiv ZN imen avtorjev in avtoric fotografij večinoma ne navaja. 

Arhive fotografij palestinskih fotografinj in fotografov so v letih 1948 in 1967 s ciljem, da bi izbrisali dokaze o obstoju palestinskega naroda, sionistične sile sistematično plenile in uničevale. Nekaj arhivov je, predvsem po zaslugi družinskih članov in članic, še vedno dostopnih. 

Danes palestinske fotografinje in fotografe, ki s svojim delom beležijo zlorabe in kršitve aktualnega kolonialnega režima sionističnih naseljencev in apartheida, izraelska vojska sistematično nadleguje, pretepa, aretira in ubija. 

Razstava je sestavljena iz treh delov. 

V prvem delu so predstavljene fotografije Karimehe Abbud in Khalila Raada, ki veljata za začetnika tako imenovane lokalne fotografije.

Drugi del predstavlja dela uglednih fotografov in fotografinj, ki so dali glas palestinskemu odporu od Nakbe do vojne leta 1967 in fedajinskega odporniškega gibanja.

Zadnji del se dotika mladih sodobnih fotografov in fotografinj, katerih delo je namenjeno obsodbi nenehnih kršitev izraelskega režima apartheida ali, kot je to v primeru Fatime Abbadi, ki živi v diaspori, ohranjanju palestinske dediščine.

 

Razstavo je v okviru Gibanja za pravice Palestincev pripravila  Nada Pretnar.

 


Organizator: Gibanje za pravice Palestincev