Ožuljeni jezik z Mišelom Amom Ristovim

Prvi večer slemovske poezije letos!

13.2.2024 @ 19:30
Vetrinjc - BarCoda
vstop prost

" …smo lobanje na tleh, ki se lomijo pod težo Skynetovih kreacij

pridi in nas pohodi še bolj, če nas lahko

tvoja prikazna slika ni važna, ker si realno sliko sestavljajo vsi sami

in vsi igramo glavne vloge

in smo ves čas na vrhuncu

naš čas je sedaj!

ker prihodnost je zdaj!"

 (Mišel Amo Ristov, iz pesmi Himna za vse)

Prvi letošnji literarni dogodek iz cikla slamovske poezije Ožuljeni jezik bo potekal malo v pustnem malo pa v predvalentinovskem vzdušju na prizorišču BarCode v Vetrinjskem dvoru.

Dogodek bo kot običajno odprt za vse slamovske pesnice in pesnike, ki bi se ponovno ali prvič želeli predstaviti z izvirno interpretacijo avtorske poezije. Prijave nastopajočih zbiramo na naslovu ozuljenijezik@gmail.com ali preko zasebnega sporočila na facebook strani Slam zverin. Dogodek bo moderirala Mojca Frim, članica improligaške skupine Banda Ferdamana. Z literarnim in glasbenim gostom Mišelom Amom Ristovim pa se bo pogovarjala urednica in moderatorka Ajda Strajnar.

Pesniški gost predprazničnega Ožuljenega jezika je MIŠEL 'AMO' RISTOV (1987), pesnik, glasbenik in socialni delavec, tudi izjemno vitalen člen slovenske pesniške slamovske naveze. Širše pesniško področje in literaturo je pričel spoznavati konec osnovne šole, v srednji šoli pa je v šolskih glasilih že objavljal svoja zgodnja dela. Najprej se je izpilil kot pisec glasbenih besedil, saj je že v najstniških letih pričel snemati in izdajati svoje avtorske studijske posnetke, nato pa je veliko časa preživel ob spremljanju in preučevanju tujih avtorjev proze ter poezije. Kot hip hop glasbenik je med nastopi v živo prvič skušal svojemu občinstvu predstaviti slam poezijo - še preden je uspel izdati avtorske projekte. Nato je po uspešno izdanih albumih (Horizont, 2010; Krismes tejp 2011; En dan..., 2016) in naslovu državnega prvaka v freestyle battle-u (2013, Ljubljana) prevzel pobudo v rojstnem kraju in pomagal organizirati prve dogodke slam poezije pod imenom "Udarno in ekspresivno". Ti so bili sprva občasno, ko je bil še prostovoljec pri MKC Kolnkišta, nato pa je od podpori CID Ptuj pričel soustvarjati redne dogodke, katerim je sledilo sezonsko tekmovanje "Ptujskega pokala v Slam poeziji". Nastopanju in slam poeziji je potem, ko je slam v Sloveniji zaživel v več okoljih, pričel posvečati več časa in se pojavil v večini krajev v državi, ki so organizirali tovrstne dogodke - med leti 2016 in 2019 se je vsako leto prebil med finaliste državnega prvenstva, 2017 je v Kamniku postal državni prvak. Slovenijo je nato istega leta zastopal na Euroslamu v Bruslju. V želji po večji konkurenčnosti in močnejšemu gibanju slam poezije v lokalnem okolju je ustanovil še skupino "Slamuraji", kamor je priključil okoliške pesnike in istomisleče. V letu 2021 je začel v okviru Zavoda Sanje Utopije usmerjati člane in članice Slamurajev k projektni izdaji njihovih del, sam je konec leta izdal novo glasbeno delo (Sad Porn EP, s častno Slamurajko LAV). Trenutno živi in ustvarja v Mariboru.

 

Cikel Ožuljeni jezik pripravljajo Mladinski kulturni center Maribor v navezi s pesniškim društvom Slam zverine ter izvedbenimi partnerji Narodnim domom Maribor, Kulturno-umetniškim društvom Coda ter Bando ferdamano, gre pa za moderirane literarne dogodke tekmovalne narave z odprtim odrom za nastopajoče ter vključenim občinstvom, ki ima vlogo literarnega razsodnika in ocenjevalca.


Dogodek organizirajo pesniško društvo Slam zverine in MKC Maribor - MKC Črka, v sodelovanju z Bando ferdamano, Narodnim domom, KUD-om Coda in s finančno podporo Mestne občine Maribor.
Dogodek spada v sklop literarnih prireditev, ki jih sofinancira Javna agencija za knjigo.