OTVORITEV: "neUPORABNA" umetnost

Rafael Košec Tekavc

20.9.2023 @ 17:00
Razstavišče Vetrinjski
Vsak delovni dan med 10:00-15:00 in po dogovoru. | vstop prost

Razstava z naslovom "neUporabna" UMETNOST je edinstvena priložnost za raziskovanje lesa kot materiala. Na ogled bodo kiparske instalacije,  v katerih se umetnik ukvarja predvsem z odnosom med uporabno in neuporabno umetnostjo. 

Predstavljene inštalacije so nastale v sodelovanju z Rafaelovimi bivšimi dijaki na področju kulinarike in predstavljajo uporabne ter neuporabne lesene žlice, sklede, pladnje… Narejene so iz slovenskega lesa in jih je umetnik ustvaril s spoštovanjem do naravnih materialov in njihovega pomena v našem vsakdanjem življenju. Avtor rad povdari, da zaradi njegovega dela in ustvarjanja "ne pade nobeno drevo". Na ogled bo več sto ročno stesanih žlic in skled izdelanih na tradicionalen način,  dobilo povsem drug pomen: več metrov velika zajemalka postane "selfi point", mala pozlačena žlička - stesana iz debla, pa simbol pomanjkanja... 

Kuratorka razstave je umetnostna zgodovinarka Petra Urek.

Rafael Košec Tekavc je sicer profesor likovne umetnosti in dekoracije na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru. Zase pove, da njegov umetniški izraz najlažje zaživi v lesenih izdelkih, ki zraven estetske vrednosti nosijo tudi praktični namen.
Pri delu uporablja različne vrste lesa, večinoma je to les dreves, ki so živela med ljudmi, zato ima prav vsako med njimi svojo zgodbo in v njegovih izdelkih živi naprej.


Organizator razstave: Klub umetnosti in narave Soraj.
Razstavo podpirajo: Zavod Mars Maribor, Narodni dom, Vetrinjski dvor, Občina Hoče, Večgeneracijski center občine Hoče - Slivnica. 

Razstava bo na ogled do 11.10.2023.