NARAVA IN MESTO

Spreminjanje urbane narave skozi čas

10.5. - 31.5.2019
Razstavišče Vetrinjski
Vsak delovnik med 10:00-15:00 ali po dogovoru. | Otvoritev v petek, 10.5. ob 19h!

Na razstavi z naslovom NARAVA IN MESTO/ SPREMINJANJE URBANE NARAVE SKOZI ČAS, se ob svoji 150 letnici s povečavami starih razglednic mariborskega parka in s starimi tablicami drevesnih oznak, predstavi Hortikulturno društvo Maribor, ki je kot Olepševalno društvo v Mariboru bilo ustanovljeno leta 1869 in je najstarejše te vrste v Sloveniji. Članice in člani  Hortikulturnega društva Maribor nadaljujejo tradicijo ozelenitve mariborskega mestnega parka. Vloga društva se je v 150 letih spreminjala, v prvih desetletjih je društvo gradilo javne zelene prostore in jih tudi vzdrževalo, po drugi svetovni vojni so skrb za park prevzele strokovne ustanove, društvo pa se je usmerilo v širjenje vrednot hortikulture v mestni in primestnih občinah in pri tem dosega lepe uspehe. Društvo deluje na področju turizma, varovanja narave  in ohranitve okolja, naravne in kulturne dediščine ter kulture s partnerji v 18 občinah.

Društvo je v lanskem letu v sodelovanju z Medobčinskim uradom za varstvo okolja in ohranjanje narave MOM ter mariborsko Snago uspešno odstranilo označevalne tablice na drevesih v mestnem parku. Le te bodo zainteresiranim ponujene v odkup na licitaciji, ki bo dne 31. maja 2019 ob 19. uri v Večnamenski dvorani v prvem nadstropju Vetrinjskega dvora.

...

Na razstavi predstavita svoje dela tudi oblikovalki nakita Martina Obid Mlakar in Nataša Grandovec, ki raziskujeta vznemirljive taktilne plasti sobivanja človeka in narave v mestu.
Ta odnos je del našega urbanega vsakdana, ki ga doživljamo in nas navdihuje. Razkrivamo ga ob sprehodih po zelenih površinah, odkrivamo ga v razpokah mesta, v katerih je narava našla svojo pot. Nakit vabi k detajlu, ki spomni na že poznane zgodbe ali pa razkriva skrite pomene. Razkriva nam drobne cvetlice in živali, ki nas spremljajo na naših vsakdanjih poteh in v sedanjost prikličejo spomine.

...

Spremljevalni program: 

17.5. 10:00-16.00 – "Kaj podnebje rastlinam nudi danes in obeta v prihodnje?" (Dr. Andreja Sušnik) in "Predstavitev pravnih okvirjev v zvezi s podnebnimi spremembami" (Borut Ambrožič)
 22.5. 10.00-16:00 – "Mariborski parki nekoč in danes" (Lea Zinauer), "Vpliv podnebnih sprememb na rastline v Mestnem parku" (Karin Bejo), "Mariborski vodovod nekoč in danes" (mag. Danilo Burnač)
24.5. 17:00-19:00 – "Antični pogled na svet okoli nas: Plinij starejši in njegovo naravoslovje" (Dr. Matej Hriberšek)
31.5. 19:00 - 22.00 – Zaključna prireditev/licitacija drevesnih tablic mestnega parka


Hortikulturno društvo Maribor
Častno pokroviteljstvo nad projektom NARAVA IN MESTO / SPREMINJANJE URBANE NARAVE SKOZI ČAS je prevzel župan Mestne občine Maribor, g. Saša Arsenovič.