Mavrična maškarada z avtorico Alenko Spacal

Čitalnica na dvorišču

9.9.2017 @ 10:00
Atrij
vstop prost

za vse generacije

Čitalnica na dvorišču se vrača na svoje najljubše dvorišče, tisto v Vetrinjskem dvoru. Spet smo tu, s pticami med knjižnimi policami. Med tednom Bolje branje kot nerganje, od 10. do 16. ure, ob sobotah pa še ustvarjanje, igranje, Pravljice na koncu mavrice, predstave šolske kulturne produkcije in predvsem obiski priznanih slovenskih avtorjev otroške in mladinske literature, ki nam bodo brali in pripovedovali. Pa Igraraje, poustvarjanje na temo izbranega književnega dela, kaj bi ob sobotah sploh še raje?

 

Knjige imajo srce na pravi strani!
 

Pravljičarka ALENKA SPACAL, ki smo jo tokrat povabili v goste, svoje pravljice piše, ilustrira in pripoveduje. V Čitalnici na dvorišču bo pripovedovala odlomke iz že objavljene avtorske slikanice MAVRIČNA MAŠKARADA (2013).

Avtorica pripoveduje svoje pravljice ob originalnih ilustracijah. Otrokovo domišljijo tako spodbuja v prepletanju pisnega, ustnega in likovnega izraza. Med pripovedovanjem svojih avtorskih pravljic in zgodb se skuša v živi besedi kar najbolj približati izvoru tega, kar jo je nagovorilo, ko je pisala in ilustrirala. Tako lahko pristno predstavi sam vzgib ali idejo za nastanek pravljice. Svetove, ki jih je pravljičarka najprej ustvarila v svoji domišljiji ter nato zapisala v besedah in naslikala na ilustracij, lahko ob pripovedovanju vsakokrat na novo oživlja v podobe, ki potem samostojno zaživijo v fantazijskih predstavah tistih, ki poslušajo. Svet je pisan planet. Povabljeni!

 

V popoldanskem času pa vam z veseljem predstavljamo ZALOŽBO MALINC, ki izdaja kakovostno mladinsko književnost in si prizadeva za večjo književno raznolikost. Osredinjeni so na izdajanje avtoric in avtorjev španskega govornega področja in manjšinskih literatur, povezanih s špansko kulturo, kot so baskovski, katalonski in galicijski avtorji. Izdajajo tudi besedila manj poznanih evropskih in svetovnih literatur. S projekti promocije in motiviranja branja prenašajo akademsko znanje v prakso.

V ČITALNICO NA DVORIŠČU prinašajo bralnomotivacijsko delavnico, inspirirano s slikanico KULTURNA IZMENJAVA, vrhunske argentinske ustvarjalke ISOL.

AFRIKA ALI TELEVIZIJA, TO JE SEDAJ VPRAŠANJE, o Gašperju in slonu Bombu, o tem, koliko barv imajo sončni zahodi v Afriki, kako se oglašajo opice in kako plavajo krokodili. Izdelali bomo tudi najbolj kislega slona. Kislega slona? Radovedni povabljeni!

 

10.00–13.00, 15.00–19.00

BOLJE BRANJE KOT NERGANJE, čitalnica

KNJIŽNA BOLHA, knjižna menjalnica

11.00

SPOZNAJ AVTORICO: Mavrična maškarada s pravljičarko Alenko Spacal

11.30

IGRARAJE: Kostumska delavnica, poslikava in zabava

12.30

PRAVLJICE NA KONCU MAVRICE, branje zgodb in pravljic

17.00

ZALOŽBA IZLOŽBA: Spoznavamo Založbo Malinc – pravljica in delavnica

Afrika ali televizija, to je sedaj vprašanje, bralnomotivacijska delavnica ob slikanici KULTURNA IZMENJAVA vrhunske argentinske ustvarjalek ISOL

 

Delavnica bo deloma potekali tudi v španščini. Znanje španščine za sodelovanje ni potrebno.

Čitalnica na dvorišču je brezplačna in nadvse privlačna.

Čitalnica na dvorišču je delno financirana s strani MOM.

Organizator: Zavod MARS Maribor