Maribum Afriqui 2016 se nadaljuje!

Festivalsko glasbeno druženje Malija in Maribora

17.9.2016 @ 17:00
Kamnolom na Pruhu pri Svečini | vstop prost

Vabljeni na drugo leto glasbenega druženja Slovenije z Malijem v Mariboru!


V dveh festivalskih dneh bomo v Vetrinjskem dvoru v Mariboru in na Pruhu pri Svečini slišali slovenske in malijske glasbenike, ki kreativno poustvarjajo lastno tradicijo ter z lastnim izrazom in sporočilom navsezadnje ustvarjajo tudi novo.
Spomnimo se lastnih korenin, dopustimo si pokazati bogastvo druge kulture in verjeti, da kakor glasba ne pozna meja, tudi mi lahko ves čas presegamo lastne omejitve.

Program: 
17.00 do 18.00:  Delavnice bogolana za otroke (Tenemakan Keita, MLI)
19.30: Djembabe (SLO), koncert 
20.30: Mateja Gorjup (SLO), koncert 
21.30: Maribum Afriqui (MLI/SLO), koncert 

Delavnica bogolana (tradicionalnega malijskega slikanja) za otroke s Tenemakanom Keito
Bogolan (bambarščina: bɔgɔlanfini; "blatna krpa") je ročno izdelana malijska bombažna tkanina, tradicionalno pobarvana in poslikana s fermentiranim blatom, izvlečki iz listja, trav in lubja; velikokrat z malijskimi simboli in figurami. Ima pomembno mesto  v tradicionalni malijski kulturi in je nedavno postala simbol malijske kulturne identitete. Poslikano tkanino izvažajo po vsem svetu za uporabo v modi, likovni umetnosti in za dekoracijo. Tenemakan Keita je mojster bogolana in nadaljuje tradicijo svojih prednikov.

Brezplačna delavnica je namenjena otrokom in odraslim.

Djembabe, koncert
V začetku so Djembabe preigravale tradicionalne zahodnoafriške ritme, sčasoma pa so se odločile za poseben glasbeni eksperiment; povezovanje afriških ritmov in tradicionalnih slovanskih pesmi. Tolkalkam sta se pridružili flavtistka in violinistka, prav tako so vključile tudi druge melodične instrumente (klavir, balafon). Dokaj preprosto harmonsko zgradbo tradicionalnih tako slovenskih kot afriških, pa tudi avtorskih skladb zapolnijo bogata zahodnoafriška poliritmija, domiselni aranžmaji in posamezni soli, v katerih je poleg afriških in slovenskih (evropskih) korenin zaznati elemente jazza, klasične glasbe, etno in world glasbe in improvizacije. Do konca leta 2016 bodo Djembabe izdale prvenec Srečanja.

Tina Sovič: tolkala, Karolina Bucka Kustec: tolkala,  Petra Hudrap: tolkala, vokal, Tamara Povh: tolkala, klaviature, Asja Grauf: flavta, Špela Huzjak: violina

https://soundcloud.com/djembabe

 

Maribum Afriqui, koncert

Maribum Afriqui je hišni bend projekta in festivala Maribum Afriqui 2016. Skupina je nastala na glasbeni rezidenci slovenskih glasbenikov v Bamaku, glavnem mestu Malija, februarja 2016. Igor Bezget in Tina Sovič sta se srečala z izvrstnimi malijskimi glasbeniki Lassinom Konejem, Joelom Diarrajem in Yerom Dickom v dnevni sobi najete hiše ob reki Niger nekega februarskega ponedeljka. Tako rekoč takoj se je začel ustvarjalni vrtinec, ki se ni polegel do konca rezidence. Nekaj dni kasneje so se glasbenikom pridružile pianistka in tolkalka Tamara Povh iz Slovenije ter Maladon Sidibe in Coumba Diarra, ki sta sicer čez dan pomagali v kuhinji, zvečer pa sta se prelevili v pevki in plesalki. Inspiracija so bile malijske tradicionalne melodije in ritmi, ki so dobili zahodnjaško (mestoma celo z elementi slovenskih narodnih) preobleko in avtorske aranžmaje.

Igor Bezget: el. kitara, Lassine Kone: n'goni, vokal, Joel Diarra: balafon, vokal, Yero Dicko: el. bas, Tina Sovič: tolkala, Tamara Povh: melodika, tolkala

https://soundcloud.com/user-873487694

 

Organizator: 
Tina Sovič, Plesna izba Maribor