Maribor

Zgodba o ladji

5.7. - 26.7.2024
Razstavišče Vetrinjski
vstop prost

Razstava je žal zaradi nezadostnega financiranja bila odpovedana. 

 

Mariborčankam in Mariborčanom predstavljamo ladjo, ki je nosila ime našega mesta. Gre za manj znano ladjo (v primerjavi z transportno ladjo Maribor Splošne plovbe Piran), ki je pod mariborskim grbom, ki ga je ponosno razkazovala na svojem premcu, razvažala ljudi in tovor po Jadranu vse od Kopra do Ulcinja. Letos mineva 70 let od njene splavitve (1954).

 

Predstavljamo zgodbo ladje, od njene izgradnje v puljskem Uljaniku, (pre)prodaje vse do nesrečnega konca v Ekvadorju, spomine njenih potnikov, originalno ladijsko pošto (z žigi ladje Maribor), originalne razglednice iz obdobja SFRJ iz različnih obmorskih krajev (Koper, Reka, Malinska, Ulcinj, …).Posebna dodana vrednost razstave so zgodbe, povezane z ladjo (reševalne akcije in drugi dogodki), javnosti pa bodo prvič predstavljene odlične fotografije,  za katere se doslej sploh ni vedelo, da obstajajo. Poleg bogatega fotografskega in materialnega gradiva razstavo dopolnjujejo medijski prispevki o ladji Maribor.

 

Razstava in spremljajoči dogodki bodo zgodbo o ladji približali meščankam in meščanom, spomnili na tradicijo iz nekdanje države, da se ladje poimenujejo po pomembnih mestih in osebah ter na podlagi zbranega, strokovno pregledanega gradiva Mariboru predstavili ladjo, ki je žal potonila v pozabo, je pa nesporen del naše mestne zgodovine.

 


Avtorja razstave: Rok Kajzer in Vid Kmetič

Organizator: Društvo Trafika