Maribere: Nekropola

14.6.2023 @ 18:00
Projektni prostor Freske
vstop prost

Zaključno srečanje te sezone bomo (zdaj že tradicionalno) zaključili z risoromanom.

14. junija ob 18.00 se bomo pogovarjali o Nekropoli: romanu v stripu (J. Devetak). Srečanje bo potekalo v 1. nadstropju Vetrinjskega dvora (prostor Freske).

Nekropole Borisa Pahorja, ki je izšla leta 1967, ni potrebno posebej predstavljati. Tokrat pa je zgodba služila za osnovo risoromana po njegovem romanu. Mlad tržaški umetnik Jurij Devetak je znano zgodbo ponovno obudil in jo oblikoval v novi podobi. 25-letni umetnik je v risoroman vpletel vse glavne like in situacije iz Pahorjevega romana. Zgodba se začne z avtorjevim ponovnim obiskom taborišč, kjer vsak drobec v njem prebudi nek spomin iz časa, ki ga je preživel tam. Nanizani so različni, tudi pozitivni, dogodki (otroška igra, češki atlet, ki je s palico preskočil ograjo taborišča...). Vso dogajanje Devetak upodablja v črno-beli tehniki, v kateri izstopa pisatelj s čepico in plaščem, ki se vleče do tal. V risoroman je Devetak večinoma vključil nespremenjene dele Pahorjevega besedila. S svojo likovno govorico in izjemno risbo je spojil večplastnost zgodbe v atmosfersko bogato in ubrano celoto.

Jurij Devetak (1997) je tržaški umetnik in ilustrator. Leta 2020 je zaključil šolanje na akademiji za strip v Padovi. Ustvarja za različne slovenske revije in časopise v Trstu. Živi in dela v Nabrežini.
Tržaški pisatelj in akademik Boris Pahor (1913-2022) je bil eden najuglednejših in najbolj prepoznavnih mislecev zadnjega stoletja. Roman Nekropola mu je po prevodih v francoščino in nemščino prinesla mednarodno prepoznavnost. Bil je zelo ploden pisatelj. Izdal je 14 romanov, 5 kratkih zgodb, 8 esejev in druga dela. Prejel je zavidljivo število nagrad in bil večkrat predlagan za Nobelovo nagrado. Boris Pahor se je strinjal s prevedbo romana v risoroman, pred izidom pa je preminil.

Vabljeni!

Če imate v mislih kakšno knjigo, o kateri bi bila zanimiva debata, jo čim prej sporočite, da jo lahko uvrstimo v naslednjo sezono.