Maribere: Materinska knjižica

Avtorica: Katja Gorečan

13.9.2023 @ 18:00
Projektni prostor Freske
vstop prost

Nova sezona Maribere nam prinaša raznovrstno literaturo, s katero se bomo sprehodili čez najrazličnejše tematike.

Prva knjiga sezone nam bo ponudila zgodbo iz perspektive nerojenega otroka Tobije. Vodil nas bo v najbolj intimne žalostne občutke matere, ki doživi spontani splav.

Pretresljivo zgodbo o mami nam pripoveduje Tobija, nerojen otrok. Pri devetih tednih nosečnosti se je zgodil spontani splav. Še preden je ginekologinja potrdila nosečnost, še preden je povedala komu od prijateljev in znancev. "...ne ve, kaj naj stori s to ljubeznijo, ki je obstala nekje vmes. toda čisto zares ni vedela, zakaj se je počutila slabo. umrl ni nihče, ki bi ga zares poznala." Ravno to, da otroka ni mogla videti in spoznati, ter to, da zanj niso vedeli drugi, naredi njeno žalovanje toliko bolj komplicirano. Sama občuti neizmerno izgubo, ne more pa tega deliti s svetom. Vse to le nekaj mesecev za tem, ko se je morala soočiti z delno izgubo sluha. Tobija nam pripoveduje kako je mama samo ležala v postelji. Po enem tednu bolniške, pa se je morala vrniti v službo in opravljati svoje delo. Izvemo kako težko ji je bilo biti v pisarni, saj se je njen splav začel prav tam. Na službenem stranišču je ostal del njega. Zaradi nepopolnega splava je mama morala za nekaj dni v bolnišnico, kjer je bila sama, saj zaradi koronavirusa obiski niso bili dovoljeni. Večkrat stvari ni slišala, ker si ni uspela vstaviti slušnega aparata, zato je ogromno informacij šlo mimo nje in jih je kasneje morala poiskati sama. Zgodba o izgubi, za katero pa nihče ne ve (ali pa noče vedeti) je pretresljiva in nas popelje v globino te izkušnje.

Katja Gorečan (1989) je diplomirana literarna komparativistka ter magistrica dramartugije in scenskih umetnosti. Pred izdajo njenega prvega romana je izdala 3 pesniške zbirke in 2 dramski besedili. Je tudi soavtorica mednarodnega priročnika o terapevtskih zgodbah in pripovedovanju.

Vabljeni, da se udeležite srečanj Maribere, ki bodo vsako drugo sredo v mesecu ob 18. uri v prostoru Freske (1. nadstropje) v Vetrinjskem dvoru.

Seznam srečanj in knjig te sezone:

11. 10. 2023 S. Rushdie: Vzhod, zahod
8. 11. 2023 M. Podkrižnik: Čisti kliše ali ura je trideset let
13. 12. 2023 B. Hrabal: Stregel sem angleškemu kralju
10. 1. 2024 V. Simoniti: Fugato: oblike bega
14. 2. 2024 E. Hemingway: Zbogom orožje
13. 3. 2024 D. Matković: Zakaj ne pišem
10. 4. 2024 O. Tokarczuk: Bizarne zgodbe
8. 5. 2024 P. Prezelj: Težka voda
12. 6. 2024 S. Gauthier, A. Fléchais: Človek gora