Maribere: Kraljica smeha

Avtorica: Jenny Jägerfeld

9.11.2022 @ 18:00
Vetrinjski dvor
vstop prost

Novembrsko srečanje bo potekalo ob solzah in smehu. Govorili bomo o knjigi Kraljica smeha. Kot vedno se dobimo ob 18. uri v kavarni Vetrinjskega dvora.

1. Odstrizi si vse lase.
2. Ne poskušaj skrbeti za kar koli živega.
3. Ne beri nobenih knjig.
4. Nosi samo živobarvna oblačila.
5. Ne razmišljaj preveč (najbolje sploh nič).
6. Izogibaj se sprehodom. Izogibaj se gozda.
7. Postani kraljica smeha.

Po maminem samomoru se dvanajstletna Sasha odloči, da bo od nje povsem drugačna. Sasha je edinka, ki je ostala sama z obupanim očetom. Ob tem se spopada za občutki jeze, nemoči in krivde. Mama je ljudi spravila v jok. Še vedno jih, čeprav ni več živa. Sasha zato sestavi seznam sedmih stvari, ki se jih bo držala, da ustavi žalost, ki jo obdaja.
Da bi postala kraljica smeha, vse dogodke v okolici poskuša preoblikovati v točko za nastop. Ko dobi priložnost, da nastopi pred publiko, ugotovimo, da je smeh lahko zdravilen, ne zmore pa zapolniti praznine po smrti mame. Kljub ljubeči podpori sorodnikov in najboljše prijateljice solze pritečejo kot hudournik.

Ena najvidenjših švedskih pisateljic Jenny Jägerfeld (1974) je po izobrazbi psihologinja, ki je študirala tudi filozofijo in seksologijo. Piše kolumne in je pogosto gostja pogovornih oddaj na radiju in televiziji. Napisala je več romanov za mlade. V slovenščino imamo prevedena dva - Tu ležim in krvavim ter Kraljica smeha. Oba je prevedla Danni Stražar, ambasadorka slovenske literature na Švedskem in švedske literature v Sloveniji.

Težko temo žalosti in žalovanja je v tem romanu povezala z žlahtnim humorjem in bila zanj leta 2018 tudi nagrajena - dobila je nagrado za najboljšo otroško knjigo leta. Po knjigi so posneli tudi film (https://youtu.be/OIAwLRiampA). 

Vabljeni!


Preostali dogodki sezone:

14. 12. 2022 B. Kolar: Trinajst
11. 1. 2023 K. Daoud: Primer Meursault
15. 2. 2023 F. Lainšček: Mož v pasijonki
8. 3. 2023 E. Jelinek: Učiteljica klavirja
12. 4. 2023 I. Osojnik: Newyorška trilogija
10. 5. 2023 Po toku navzgor : antologija sodobne kratke proze severnoameriških Indijancev
14. 6. 2023 J. Devetak: Nekropola: roman v stripu