Vetrinjski dvor
Vetrinjski dvor - Uvodna stran

Izpovedna moč črte in barve

Skupinska razstava skupine Quo vadis Domine

10.1. - 29.1.2020
Razstavišče Vetrinjski
Pon: 10:00-15:30, torek, sreda, četrtek, petek: 9:00-18:00, sobota & nedelja 9:00-15:00 | vstop prost

Vabljeni na razstavo risb in slik skupine Quo vadis Domine (mentor Zlati Prah). Razstavljajo: Bine Čare, Milen Pečar, Marjan Novak, Jasmina Padar, Suzana Zorko, Janez Kreševič, Nada Tomažič, Bojana Senekovič Šauperl. 

O svojem delu in ustvarjanju so zapisali: 

"Najtežje je začeti. Pisati besedilo ali se pridružiti skupini, ki je ne poznaš. Ko začnemo slikati ali risati, se moramo zavedati, da je treba začeti tam, kjer smo nazadnje končali, tudi če je od takrat preteklo že trideset ali več let. Običajno je zadnja postaja risanja in slikanja osnovna ali srednja šola, kjer se ustvarjalnost konča – zato se je treba s tega nivoja znanja in spretnosti podati na novo pot kreativnosti, če nekdo medtem ni bil dejaven sam ali v kakšni skupini. 
Človek je bitje, ki je tako zunanje, kot notranje. Podatke sprejemamo in jih tudi oddajamo, kot reka se skozi nas pretakajo raznovrstne informacije. Sprejemanje je skozi vse vrste čutnega zaznavanja v današnjem času mogočno in vsak se mora sam naučiti hoditi po poteh, ki nam omogočajo prave in čiste vplive na našo dušo in telo, v čim večji meri se poskušamo izogniti vsem slabim vplivom, ki preveč pretresajo naše bitje in nas vlečejo navzdol. Pot navzgor pomeni tudi to, da najdemo način vizualnega izražanja, ki nam omogoča, da lahko te vtise tudi izrazimo iz sebe. Ko začnemo, so te vrste izražanja včasih bolj ali manj spretne in nespretne, zato je potrebna potrpežljivost, vztrajnost in dobra volja, da gremo ob strokovni pomoči mentorja naprej, da se ne ustavljamo ob večjih ali manjših neuspehih, ki so prav tako del poti do cilja.  
Kdo smo, kam gremo in od kod prihajamo, so vprašanja, ki si jih prej ali slej zastavi vsak razmišljujoči človek. Paul Gauguin me je ponovno spomnil na te pomenljive besede z naslovom svojega svetovno znanega ciklusa slik, ki so nastajale na Tahitiju, kjer so barve bolj intenzivne tudi zaradi močnega sonca in neokrnjene narave. Ko sem razmišljal o imenu skupine, v kateri nastajajo izjemno zanimiva dela, me je vodila misel, da je ena človekovih glavnih nalog spoznavanje samega sebe. Z risbami in slikami, ki nastajajo ob ponedeljkih že nekaj let, se spoznavamo, prepoznavamo in odkrivamo vedno nove in čudovite globine duše. 
Slikanje in risanje ima tudi terapevtski učinek. Resno delo na sebi se izraža tudi skozi vedno bolj prečiščen likovni odtis človekove duše. Pri prepoznavanju vsega kar je nečisto je dobrodejna pomoč mentorja, da se izkristalizira  način slikanja in risanja. Podobno kot iz mošta nastane vino in se nečistosti v obliki trdih delcev in usedlin odstranijo, je treba iz načina izražanja odstraniti določene slabe navade in privzgojiti nove, dobre navade in načine ustvarjanja. Velik poudarek pri našem delu je torej na samem načinu slikanja in risanja. V motivih in pri vsebini smo zelo raznoliki, spoznavamo različne teme, jih obravnavamo tako individualno, kar pomeni, da vsak dela po motivu, ki ga najbolj pritegne izmed predlaganih vsebin. Pri določenih nalogah izberemo skupno temo in pri tem opazujemo raznolikost posameznikovega izraza.
Umetnost v pravem pomenu besede se vrti okrog ravnotežja, ki ga je treba vedno znova vzpostavljati in ohranjati. Ravnotežje je zahtevna naloga že takrat, ko imamo opravka samo z dvema elementoma na tehtnici, če želimo poiskati natančno skladnost in ravnovesje. Pri barvnem ravnovesju imamo množico barv in matematično – razumsko preračunavanje nam lahko povzroči prevelike likovne probleme, zato je treba uporabiti intuicijo-notranji občutek duše in ga izostriti do vedno večje mere. Danes je to še nekoliko težje, ker je človek še bolj pozunanjen z neprestanimi izzivi okolja, ki mamljivo vabijo vsa zunanja čutila, da so neprestano dejavno. Če želimo izostriti notranja čutila duše, je treba zapreti pot zunanjemu hrupu ali občasno zapreti oči, ušesa in ostala čutila za vse zunanje vplive, da lahko zaslišimo najbolj prefinjene zvoke človekove duše. Šele v tej tišini se rodijo najbolj harmonični toni barv in oblik. Ob delu v skupini imamo običajno instrumentalno glasbo, ki blagodejno vpliva na nas in nam pomaga ustvariti zvočno kuliso, znotraj katere se lahko vsak poglobi v notranji svet iz katerega zajema vtise.  
Moč skupine je nekaj, kar lahko vsak posameznik izkusi, saj deluje kot reka, ki ponese ustvarjalca v delovnem vzdušju naprej, da ustvari eno ali več del v enem popoldnevu. Poseben izziv je tudi dokončati delo doma, ki je začelo nastajati v skupini. Ob skupnih pogovorih na koncu ali ob analizi, kot pravimo zaključnemu delu slikanja, strnemo misli, ko opazujemo nastala dela. Posebno pomemben del je opazovanje napak, ki se pojavljajo na posamezni sliki ali risbi. Pri tem si nekateri naredijo tudi zapiske ali si zapomnijo določene izjave ob delih, ki pomagajo posamezniku, da so nova dela boljša in z manj napakami. Navada je železna srajca, kot pravi ljudski pregovor in spreminjanje že ustaljenega načina slikanja ali risanja je zahtevno in dolgotrajno delo.  Veliko vztrajnosti in potrpežljivosti je potrebno, da očistimo načine dela pri vsakem avtorju posebej. 
Način, s katerim mentor usmerja delo posameznika v skupini je v glavnem individualen, sledi predvsem proučevanju značaja človeka in vodenje v skladu s karakterjem določene osebe. V glavnem lahko razdelimo ljudi na tiste, ki jih zanimajo podrobnosti, ki so usmerjeni k detajlu in druge, ki imajo v sebi nagnjenje k posploševanju ali kot rečemo so usmerjeni k abstrahiranju vidnega in čutno zaznavnega sveta, težijo k temu, da podobo, ki nastaja oklestijo vsega odvečnega in nepomembnega. Skupno nam je iskanje vsega dobrega in lepega znotraj umetnosti. O slikah in risbah se želimo tudi pogovarjati, si izmenjevati mnenja, dobiti potrdila o tem, da je nekaj dobro ali tudi slabo. Ne bojimo se kritike, saj nam je dobrodošla in nujna, pomaga nam pri iskanju napak, ki jih odpravljamo in se na ta način bližamo vedno večji popolnosti.
Naše delo nima klasične tečajne oblike, kar pomeni, da se nam nekdo priključi kadarkoli in ga mentor vodi individualno, sprva v glavnem skozi kultiviranje črte pri risbi in kmalu tudi v obvladovanju barve pri slikanju. Začeti je težko, že izraziti željo, da bi radi ustvarjali je nekomu velika ovira, ki jo premaguje tudi več let, da pride do uresničenja. Dobrodejno in prijetno vzdušje, ki ga ustvarjamo v skupini Quo vadis Domine je blagodejno za dušo in telo. Pomaga nam tudi, da odkrivamo otroka v sebi tudi v načinu pristnega in neposrednega likovnega izražanja. Nekateri so se nam pridružili prav v letu 2015, v jesenskem času septembra. Poletje 2015 je bilo v znamenju slikarske razstave v Vetrinjskem dvoru, Zlati Prah na stenah galerije je nekatere prepričal s toploto in  svetlobo, ki je takrat izžarevala iz razstavljenih slik. Z ljubeznijo do prave in čiste umetnosti ustvarjamo naprej in se želimo predstaviti javnosti v Mariboru in okolici v Vetrinjskem dvoru na samem začetku leta 2020. Vljudno vas vabimo na otvoritev in kasneje na ogled razstave, saj bodo na ogled dela, ki si jih je vredno ogledati ne le enkrat, temveč znova in znova, saj v sebi odkrivajo veliko več, kot se zdi nekomu na prvi pogled. Takšen srčen pristop manjka včasih tudi profesionalnim izvajalcem umetnosti na vseh področjih, zato je umetnost za mnoge danes precej siromašna in izmaličena, manjka ji prave podlage in dobre usmeritve. Izjava, da je umetnost VSE kar se kaže kot umetnost, je mnoge zmedla in celo odvrnila od zanimanja za raziskovanje umetnosti. Naj bo ta razstava potrdilo in tudi dokaz, da je mogoče umetnost tudi danes doživljati in raziskovati v čisti primarni obliki, odprite oči kot otroci, ki se znajo čuditi in veseliti ob majhnih stvareh, ki so v resnici zelo velike, ko si jih dovolimo spoznati. Vljudno vabljeni, vsi, vseh starosti in vseh barv, saj je popolnost ravno v čim večji raznolikosti, drugače bi bil svet preveč pust, dolgočasen in enoličen. Odprimo oči, prebudimo se v  svet barv in oblik, kot jih vidi skupina Quo vadis Domine. "

Razstava je na ogled do 30.1.2020. 


Iskalnik
Vetrinjski dvor - Uvodna stran

Naša spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
Vetrinjski dvor Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
_pk_ref
_pk_cvar
_pk_id
_pk_ses
...
Matomo Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Matomo (ex Piwik).
Matomo politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Matomo (opt-out)
_ga
_gid
_gat
_gac_*
Google Analytics Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Google Analytics (orodje za spletne analitične podatke podjetja Google).
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google Analytics / Google Analytics politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Google Analytics (opt-out)
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
...
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)
_fbp
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...
Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
...
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google
__qca
__utma
__utmz
__utmv
__utmb
clip_id
home_active_tab
uid
v6f
utmc
aka_debug
...
Vimeo Te piškotke nastavi videopredvajalnik Vimeo.
Vimeo politika zasebnosti / Vimeo piškotki
_ga
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
...
Google Maps Te piškotke nastavi zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

Spletna stran Vetrinjski dvor.