globoka MODRINA si

Razstava

5.1.2023 @ 17:00 - 20:00
Sodni stolp
vstop prost

Prostorska postavitev po zamisli umetnic, pod vrhom okrogle strehe Sodnega stolpa, vzpostavlja subtilno območje za čutila. V temnem prostoru odsevajo črtne strukture Nine Šulin in poslikane krogle Natalije R. Črnčec. V modre tone odeta postavitev prepleta umetniške govorice dveh ustvarjalk, ki v sozvočju ustvarjata ločeno, a hkrati nastopata skupaj. Postavitev je v osnovi statična, a postane dinamična tekom premikanja po prostoru. Poglobljeno doživljanje prostora je podprto z avtorsko glasbo JUNEsHELEN, ki krepi občutek breztežnosti. 

Avtorici svetlobne postavitve: Natalija R. Črnčec in Nina Šulin
Avtorica zvočnega ambienta: JUNEsHELEN
Fotografija: Matjaž Wenzel
Koprodukcija: Vetrinjski dvor – Narodni dom Maribor
Soorganizacija: Lutkovno gledališče Maribor – Kulturna četrt Minoriti
 

Spremljevalni program festivala Vilinsko mesto v produkciji Narodnega doma Maribor
 


O ustvarjalkah

Natalija R. Črnčec

Leta 1996 je diplomirala na Oddelku za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Zaposlena je kot profesorica likovne umetnosti na Prvi in II. gimnaziji Maribor, kjer pod njenim mentorstvom uspešno delujeta dijaški likovni skupini. Skupaj z Nino Šulin sta prepoznavni ustvarjalki mariborske alternativne umetniške scene v okviru Kulturnega centra Pekarna. Z različnimi umetniškimi projekti se že več kot dvajset let predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah. V svojem delu se osredotoča na problematiko barve in svetlobe, ki jo tematizira v prostorskih postavitvah in slikarskih delih.

Nina Šulin je diplomirala je na Oddelku za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru in magistrirala na oddelku Scenskega oblikovanja, smer kostumografija, na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Deluje na področju gledališke kostumografije in scenografije, lutkovne umetnosti in ilustracije. Poučuje likovno umetnost na Osnovnih šolah Fram in Kungota ter na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor. V svojem  likovnem ustvarjanju raziskuje zgoščevanje likovnih elementov v prostoru skozi vrsto svetlobnih instalacij, tako doma kot v tujini.


JUNEsHELE, Nina Šardi (1985), v avstrijskem Gradcu diplomirana umetnostna zgodovinarka, je ustvarjalka zvoka in pesmi, pevka in producentka, ki deluje pod umetniškim imenom Juneshelen. Šardi je svojevrstna samotarka in popotnica v svetu glasbe, ki vsebuje cinematično senzibilnost in sanjsko vzdušje.


Produkcija: Nina Šulin, Natalija R. Črnčec, Juneshelen

Koprodukcija: Narodni dom Maribor - Vetrinjski dvor

Soorganizacija: Lutkovno gledališče Maribor - Kulturna četrt Minoriti