Filmski teden pod zvezdami: RIMINI

Filmski teden Evrope

22.8.2023 @ 20:30
Atrij
vstop prost

Poletje je že tu (in skoraj mimo!), z njim pa tudi Filmski teden Evrope, ki ga že vrsto let organizirajo slovenske regionalne točke EUROPE DIRECT v sodelovanju z lokalnimi partnerji, Centrom Ustvarjalna Evropa, Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in Pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji.

RIMINI / RIMINI

Ulrich Seidl / Avstrija, Nemčija, Francija / 2022 / 114 min / nemščina


Richie Bravo – pevec in zabavljač, šarmer stare šole, Casanova in tolažnik vdov – skuša v zimskem Riminiju obuditi svojo nekdanjo slavo. Možakarjev svet pa se začne podirati, ko v njegovo življenje vstopi odrasla hči in od njega zahteva denar.

iz prve roke
"Rimini pripoveduje o iskanju sreče in poskusih, da bi preteklost pustili za seboj. Toda preteklost te prej ali slej dohiti, to je grenka ali pa osvobajajoča resnica, s katero se morajo protagonisti na koncu soočiti. Film govori o hrepenenju po ljubezni, trgovanju s spolnimi uslugami in osamljenosti, ki ostaja. Vse to je vpeto v družinsko zgodbo, ki zajema tri generacije.
Rimini sem izbral, ker so nas starši v petdesetih letih tja vozili preživljat počitnice na morju. Še vedno se vidim, kako se z bratom v ponošenih kratkih hlačah igram na plaži. Poleg tega smo v Riminiju našli lokacije, ki so bile v smislu podob in vzdušja izjemno navdihujoče in so popolnoma ustrezale mojim predstavam v zvezi z zgodbo.


Ulrich Seidl (1952, Dunaj) velja ob Michaelu Hanekeju za enega najbolj pomembnih, mednarodno priznanih, formalno rigoroznih in vsebinsko radikalnih sodobnih avstrijskih režiserjev. Ta ugled, ki mu je prinesel prav toliko gorečih privržencev kot strastnih nasprotnikov, je dosegel že s svojimi dokumentarci, ki jih snema vse od začetka osemdesetih let in ki so mu v mladosti med drugim prislužili oznako dostojnega naslednika Wernerja Herzoga. Leta 2001 je za svoj prvi igrani celovečerec Pasji dnevi (Hundstage) v Benetkah prejel posebno nagrado žirije, sledil je nič manj kontroverzni Uvoz – izvoz (Import/Export), nato pa še uspešna in večkrat nagrajena trilogija Paradiž (Paradies, 2012/2013).

Evropski filmi, ki bodo na ogled, so prejemniki podpore podprograma Ustvarjalna Evropa: MEDIA za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije ali pa so bili uvrščeni v izbor za evropsko filmsko nagrado občinstva LUX, ker so z odpiranjem družbenih in političnih vprašanj posegli v središče evropske javne razprave. Film je namreč kot medij množične kulture idealna platforma za razprave ter razmišljanje o prihodnosti Evrope.

Vljudno vabljeni!


Vetrinjc - BarCoda in EUROPE DIRECT v sodelovanju s Centrom Ustvarjalna Evropa, Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in Pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji.