Film na oko

Mednarodni festival za otroke in mlade

30.9. - 4.10.2016
Večnamenska dvorana

Mednarodni filmski festival za otroke in mlade Film na oko, ki ga kot glavni producent ogranizira Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo, poteka med tednom otroka v kar desetih slovenskih krajih. Za otroke in mlade med osmim in osemnajstim letom starosti pripravimo izbor kakovostne sodobne evropske in svetovne filmske produkcije, filme pa razvrstimo v več sklopov, izmed katerih je vsak namenjen določeni starostni skupini našega občinstva. Poleg osrednjih festivalskih projekcij v vseh krajih, kjer se festival odvija, organiziramo tudi večje število projekcij za šolske skupine ter jih pospremimo s filmsko-vzgojnimi programi.

Filmski festival Film na oko bo potekal od 30. septembra do 4. oktobra 2016. V Mariboru se bo nabor filmov predstavljal v dvorani Vetrinjskega dvora v sodelovanju z Društvom za razvoj filmske kulture. Poustvarjalnice ob sobotni projekciji in čez teden za šolske skupine izvaja Zavod MARS Maribor.

Cenik vstonic
5 EUR: navadna
4 EUR: znižana (dijaki, študenti, invalidi ...)
0 EUR: brezposelni
Predfestivalski paket: 6 vstopnic: 16€ navadna, 12€ znižana

Vstopnice so na voljo uro pred predstavo, predfestivalske pakete si lahko priskrbite od 19. 9. 2016 do 28.9. 2016 V Marsovi izbi (Vetrinjski dvor), od ponedeljka do petka, od 10.00 do 16.00 ure.


Vetrinjski dvor, 30. 9. 2016, 18:00

OTVORITEV festivala Film na oko: Moja revolucija, r: Ramzi Ben

Sliman, 80' + predfilm,  sledijo pogovori z avtorji preko skype in otvoritvena pogostitev

Najstnik Marwann se nekega dne po naključju znajde na naslovnici pariškega časopisa in njegova podoba postane simbol upora proti diktaturam v arabskem svetu. A Marwannu za revolucijo v Tuniziji ni kaj dosti mar, saj ga begajo čustva, ki jih goji do sošolke Sygrid. Ko vidi njegovo sliko v časopisu, ga Sygrid končno opazi, zato Marawann izkoristi priložnost in se odloči, da bo prav zares postal revolucionar ...                                                                         

Več o filmu: http://www.filmnaoko.si/filmi/moja-revolucija/

Vetrinjski dvor, 1. 10. 2016, 10:00‐13:00

Delavnica izdelovanja svinčnikov, pisanje pravljic o svinčniku (v sodelovanju z Zavod MARS Maribor, Čitalnica na dvorišču)

Otroci, mladi in drugi udeleženci si bodo lahko izdelali svoje svinčnike in z njimi napisali ali narisali svojo zgodb ali scenarij za film. Kam se je izgubil svinčnik?

Vetrinjski dvor, 1. 10. 2016, 18:00

Izgubljeni svičnik, r: Fedor Škubonja, 48' + predfilm, 8+

Zgodba o dečku, ki ga na predbožični večer v šoli po krivici obdolžijo, da je ukradel svinčnik. V vaško šolo pride nova učiteljica in ker bi se ji rad prikupil, si od nje izposodi svinčnik, češ da je svojega pozabil doma, a ga je pospravil na polico pod klop. Ko se učenci ob koncu odmora vrnejo v razred, brez svinčnika ostane še en deček in ko sošolci ugotovijo, da ima Diko kar dva svinčnika, ga pri priči obtožijo, da je enega ukradel. A Diko vztraja pri resnici.

Več o filmu: http://www.filmnaoko.si/filmi/izgubljeni-svincnik/

Vetrinjski dvor, 1. 10. 2016, 19:00

Koncert glasbene ustvarjalnice KUD Doline miru, mentorja: Karin Zemljič in Mate Brodar  (v sodelovanju z Zavodom MARS Maribor, Čitalnica na dvorišču)

Vetrinjski dvor, 2. 10. 2016, 17:00

Slika, r: Jean-François Laguionie, 76', 8+

Animirani film Slika pripoveduje zgodbo o nenavadnem svetu pravljičnih bitij, ki živijo na slikarskem platnu stare slike. V tem svetu sobivajo tri vrste bitij: pisani in do potankosti izrisani Toupini, na pol izrisani Pafini in pa zgolj površno skicirani Reufi. Toupini postanejo samooklicani gospodarji tega pravljičnega sveta, a med njimi se najde dvomljivec Ramo, ki ni povsem prepričan, da je takšen svet zares pravičen. Skupaj s svojo izvoljenko Claire se odloči poiskati slikarja, ki je to godljo v resnici zakuhal …

Več o filmu: http://www.filmnaoko.si/filmi/slika/

Vetrinjski dvor, 3. 10. 2016, 18:00

Program kratkih filmov Film Factory, več avtorjev, 52' + pogovor z avtorji

Vetrinjski dvor, 3. 10. 2016, 20:00

Črne vrtnice, r: Hélène Milano, 74' + predfilm

Dokumentarni film režiserke in scenaristke Hélène Milano se osredotoča na življenja mladih deklet, starih med 13 in 18 let, ki živijo v predmestjih Pariza in v severnih četrtih Marseilla. Črne vrtnice so, po besedah ene od njih, dekleta, ki svojo ženskost – lepoto temnega cveta – skrivajo pod temnim ogrinjalom družbenega in kulturnega pritiska. Podobno kot Céline Sciamma v filmu Banda punc (La bande de filles, 2014), daje režiserka tudi v Črnih vrtnicah besedo izključno mladim dekletom, ki v pogovoru odkrivajo težave, s katerimi se soočajo v vsakdanu, kjer so kot potomke druge generacije priseljencev, kot Francozinje in kot ženske obenem, v iskanju lastne identitete in jezika, potisnjene na rob družbe.

Več o filmu: http://www.filmnaoko.si/filmi/crne-vrtnice/

Vetrinjski dvor, 4. 10. 2016, 18:00

Baletniki, r: Kenneth Elvebakk, 75' + predfilm

V dokumentarnem filmu spremljamo zgodbo treh mladih baletnikov na začetku njihove baletne kariere. Kako prenašajo nenehne pritiske staršev in učiteljev? Kako se spopadajo s tremo pred pomembnimi baletnimi tekmovanji? Najpomembnejši dogodek, ki jih čaka, pa je seveda avdicija za članstvo v ansamblu Norveškega kraljevega baleta. ...

Več o filmu: http://www.filmnaoko.si/filmi/baletniki/

Vetrinjski dvor, 4. 10. 2016, 20:00

Življenje ob meji, več avtorjev, 73' + predfilm, sledi pogovor z avtorji

V begunskih taboriščih Kobani in Shingal na meji med Sirijo in Irakom se prepletajo usode tisočerih ljudi. Kurdski režiser Bahman Ghobadi je osmim otrokom iz omenjenih taborišč zaupal svojo kamero in jim tako omogočil, da je vsak predstavil svojo zgodbo. Gre za pretresljiva pričevanja mladih ljudi, ki imajo pred seboj še vse življenje, hkrati pa so v življenju tudi skoraj vse že izgubili. ...

Več o filmu: http://www.filmnaoko.si/filmi/zivljenje-ob-meji/

Organizator: Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo