Film In Maribor: IZBOR KRATKIH FILMOV

12.12.2021 @ 17:00
Vetrinjski dvor
vstop prost

Program izbranih kratkih filmov, ki ga pripravlja konzorcij Film in Maribor, ponuja izbrano paleto filmov za otroke. Pa ne le tiste, ki so jih ustvarili odrasli za otroke, tudi takšne, ki jih ustvarjajo otroci za otroke.

Projekt Film v Mariboru: Strateški razvoj filmskih festivalov, filmske vzgoje, filmske produkcije in kina v Mariboru je nastal z željo povezati in okrepiti filmsko ponudbo kakovostnih vsebin v mestu. Gre za združenje petih nevladnih organizacij s področja filma v Mariboru, ki so v letu 2019 pridobile financiranje Ministrstva za javno upravo in združene v konzorcij lahko bolj učinkovito in usklajeno nagovarjajo potrebe, probleme in priložnosti, ki se v Mariboru pojavljajo na področju filmskega prikazovanja, filmske produkcije ter filmske vzgoje in izobraževanja. 

Program kratkih filmov pripravljamo z namenom razvijanja publike za kratek avtorski film.

Filmski program obsega 10 kratkih filmov v dolžini 50 minut. Filmske projekcije spremljajo pogovori o filmih.

Spoznaj kratke filme, ki so jih ustvarili otroci in mladi ali pa so pri nastajanju filmov kako drugače sodelovali. 10 zgodb spremlja različne junake. Spoznali bomo potovanje rogljička, dogodivščino zajca Ferda, in tistega zajca, ki je v snegu srečal snežaka. Da ne bo premrzlo bomo pod palmo spoznali čarovnika, se odpravili na morja, v gozd in med glasbila. Spoznali bomo zgodbo Nadie v Iranski šoli ter nespretnega a iznajdljivega fantiča. Za konec pa se spustimo v več-dimenzionalno dogodivščino prijatelja zajca in jelena.

Prepusti se opazovanju slike in zvoka. Odpri srce zgodbam in spremljaj filme z radovednostjo.

⇨ Izvajajo članice konzorcija Film in Maribor


Program:

Rogljičkovo potovanje

Nadia Azhdari, Sinai Lunn Britovšek, Tarik Britovšek, Lara Magdič, Iva Mirt,
Mara Predin, Rok Regent (StopTrik MFF 2021, Pekarna Magdalenske mreže)

2021, Slovenija, 2’37’’

Animacija pospremi francoski rogljiček od njegovega rojstva preko labirintov življenja, vse do bridkega konca.

Animacija Rogljičkovo potovanje je nastala pod mentorstvom Leona Vidmarja in Brine Fekonja na zadnji ediciji festivala StopTrik. Čeprav so menda nekateri otroci najbolj zabavali med pavzami, ko so lahko divjali, so, glede na rezultat, nekateri morali uživati tudi ob snovanju zgodbe in animiranju. Film je nastal v septembru 2021 in še ni prejel nagrad. 

Tehnika: kolažna animacija
Avtorice_ji animacije in zvoka: Nadja Azhdari, Sinai Lunn Britovšek, Tarik Britovšek, Lara Magdič, Iva Mirt, Mara Predin, Rok Regent
Mentorja: Leon Vidmar in Brina Fekonja
Montaža: Leon Vidmar
Produkcija: StopTrik MFF 2021, Pekarna Magdalenske mreže


V gozdu

Mija Štraus, Eva Sarnic, Iva Mirt, Nadja Azhdari, Gal Razboršek, Lana Razboršek, Loti Kostanjevec (StopTrik MFF 2020, Pekarna Magdalenske mreže)

2021, Slovenija, 56’’

Geometrijske gozdne dinamike v koraku, v letu in skozi zvok.

Film V gozdu je nastal na otroški produkcijski delavnici animiranega filma StopTrik 2020 pod mentorstvom Anke Kočevar. Igriva in vizualno minimalistična animacija v tehniki slikanja na steklo je na letnem nagradnem natečaju Živel strip! Živela animacija! 21, ki ga organizira Stripburger/Forum Ljubljana prejela posebno priznanje za skupinsko animacijo.


Tehnika: slikanje na steklo
Mentorice: Anka Kočevar, Brina Fekonja, Nika Plevnik
Montaža: Anka Kočevar
Zvok in glasba: Denis Oprešnik
Avtorice_ji: Mija Štraus, Eva Sarnic, Iva Mirt, Nadja Azhdari, Gal Razboršek, Lana Razboršek, Loti Kostanjevec
Produkcija: StopTrik MFF 2021, Pekarna Magdalenske mreže


Nadia v iranski šoli 

Nadia Azhdari, Maja Malus Azhdari
Mitra & Luksuz produkcija

2020, Iran, 11’06’’

Nadiina mama prihaja iz Slovenije, njen oče je Iranec. Nadia zapusti Slovenijo in za eno leto obišče Iran. Tam se uči perzijske pisave, obiskuje dekliško šolo in spoznava tamkajšnje običaje, vero in utrip mesta. Nadia v družbi živahnih in nasmejanih sošolk osvaja jezik. Zdi se, da se z razlikami med kulturama ne obremenjuje. 

Film je bil prikazan na FeKK - Festival kratkega filma (Ljubljana, 2020), Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc (Maribor, 2020), Poceni film festival (Krško, 2020), Festival migrantskega filma (Maribor, 2021), Festival slovenskega filma (Portorož, 2021), RTV Slovenija  2021.

Režija: Nadia Azhdari, Maja Malus Azhdari
Scenarij: Maja Malus Azhdari
Fotografija: Maja Malus Azhdari
Montaža: Maja Malus Azhdari, Rožana Švara
Glasba: Behrang Azhdari, Beno Soršak


Ferdo in temni gozd

Samo Magdič, Lara Magdič, Vid Magdič
Hana Repše, Enimation school

2021, Slovenija, 4’10’’

Zajec Ferdo obožuje korenček. Njegovo največje veselje je odkrivanje novih vrst korenčka, zato se odpravi na pot. Vendar na poti zaide v temni gozd, kjer se zgodi nepričakovano.

Film Ferdo in temni gozd je nastal na celoletnem krožku animiranega filma ENIMATION school. Predstavljal se je na domačih festivalih otroškega in mladinskega filma ENIMATION in festival ZOOM, v tujini pa se je predstavljal v Indiji na Nobel International Film Festival and Award, v Walesu na festivalu Wicked Wales - International Youth Film Festival, v Grčiji na festivalu Camera Zizanio.  

Tehnika: kolažna animacija
Mentorica, montaža: Hana Repše
Glasba: ViIlage of Fools Soundtrack - Pun, Scheming Weasel Faster - Kevin MacLeod
Zvok: Feesounds.org
Avtorji: Samo Magdič, Lara Magdič, Vid Magdič
Produkcija: Društvo za razvoj filmske kulture, Zavod MARS Maribor


Lakota/Hunger 

Dario Anđel, Tin Vuković, Ivona Tuzla, Vanja Čirjak, Magdalena Klarić, Borna Babić, Marta Iličić, Lejla Hadžić, Matea Safin, Sara Mohamed Hassan, Nina Marinić

FKVK Zaprešić

2018, Hrvaška, 2’09’’

Nežna zimska zgodba o malem zajcu in sneženemu možu.

Film je nastal na enodnevni delavnici animiranega filma pod okriljem FKVK Zaprešić. Avtorji so bili otroci stari med 13 in 14 let. Film je prejel nagrado otroške žirije na 56. Reviji hrvaškega otroškega filmskega ustvarjanja, Bol, Brač (2018), posebno priznanje na festivalu Animanie v Plznu, Češka (2019).


Čarovnik/Wizard

Anže Orehek,
Marija Guštin, Srednja grafična in medijska šola Ljubljana

2020, Slovenija, 1’24’’

Film je leta 2020 prejel glavno nagrado Mali Slon na 10. mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma ENIMATION.


Trenutki/The Moments/Chwile

Piotr Kaźmierczak

2020, Poljska, 2’07’’

Animirana pesniška etuda, narejena s suhimi pasteli izpostavlja prazne plaže, mir, šum valov in stik z naravo. Ponuja čas za razmislek in tišino.

15-letni Piotr Kaźmierczak, avtor filmov Trenutki in Luknja je z izredno filmsko senzibilnostjo pripovedovanja prepričal žirijo in prejel glavno nagrado Mali Slon na 11. mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma ENIMATION.


Trompetisimo

Skupinsko delo otrok starih od 6-8 let

Inge Arijs, Lynn Vanden Broecke,

KIDSCAM animationstudio

2018, Belgija, 1’50’’

Ob glasbi jazz skupina glasbil podivja.

KIDSCAM je belgijska organizacija, ki združuje profesionalne ustvarjalce z namenom razvoja spretnosti otrok in mladih na področju pripovedovanja zgodb skozi tehniko stop animacije. Film se je predstavljal na festivalu ENIMATION 2018.


Nespreten / Clumsy

Skupinsko delo

Ana Gabisiani, Giorgi Kharebava

Asociation "Cinerama"

The Kutaisi (Georgia), Youth Film School

2017, Gruzija, 7’02’’

Film se je predstavljal na festival ENIMATION 2018, prejel pa je številne nagrade. Nagrado publike v Italiji na festivalu Ponte San Nicolo, International Short Film Festival (2019), glavno nagrado kategorije na festivalu Camera Zizanio v Grčiji (2018) ter Mednarodnemu festivalu mladinskega filma in videa v festivalu "Peterbourg Screen" v Rusiji (1018).


Zajec in jelen / Nyuszi és Oz 

Péter Vácz (Moholy-Nagy Univerza umetnosti in oblikovanja)

2013, Madžarska, 16’15’’

Zajec in Jelen živita srečno in brezskrbno, dokler Jelena ne obsede iskanje formule za tretjo dimenzijo. Njuno prijateljstvo je tako postavljeno na preizkušnjo. Jelen se po nepričakovani nesreči znajde v novem, njemu neznanem svetu. Ločena z dimenzijama morata prijatelja zopet najti pot drug do drugega.

Diplomski film Zajec in jelen, madžarskega animatorja Pétra Vácza je eden izmed najbolj priljubljenih filmov festivalske edicije 2013, ki je v svoj dvo- in tro-dimenzionalni svet posrkal staro in mlado. Predvajan je bil v 63 državah na več kot 300 festivalih in prejel več kot 125 nagrad. Avtor pravi: "Odzivi ljudi na film so bili naravnost čudoviti in hvaležen sem za vse prijazne besede in podporo, ki sem jih dobil."

Scenarist, režiser in oblikovalec: Péter Vácz 
Urednica: Judit Czakó 
Glasba in oblikovanje zvoka: Máté Hámori 
Avtor zaključne pesmi 'Listen': Mahdi Khene 
Fotografija: Gábor Garai 
Glasovi: Adrienn Mórocz, Dániel Czupi 
Animacija: Attila Bertóti, Péter Vácz 
Scenografija: Kata Müller, Móni Kovács, Kati Egely 
Produkcija: MOME 

Čas trajanja: 16:45

O avtorju: 

Péter Vácz je večkrat nagrajeni režiser animiranih filmov iz Budimpešte na Madžarskem, rojen leta 1988. Na Univerzi za umetnost in oblikovanje MOME Moholy-Nagy je diplomiral iz animacije s filmoma Streamschool ter Zajec in jelen, ki sta mu prinesla svetovno priznanje in več kot 125 nagrad na mednarodnih festivalih (Annecy, Cannes, Nashville, Atlanta, Anima Mundi ...). 

Po študiju je soustanovil avantgardno filmsko skupino Caravel Collective v Franciji, kjer je snemal eksperimentalne filme, nato se je preselil v Berlin in tam eno leto delal kot svobodni umetnik. Od leta 2013 ga zastopa londonska produkcijska hiša Picasso Pictures, kjer je posnel dva nagrajena glasbena videa - All I'm Saying in Dear John - za priznano britansko rock skupino James. Od leta 2015 živi spet v Budimpešti. Njegov kratki igrani prvenec "Pillowface" je imel mednarodno premiero na prestižnem filmskem festivalu v Varšavi leta 2018. V zadnjih letih je Péter razvijal dva osebna kratka filma z naslovom Noetovo drevo in Pasje uho.

Poleg svojega profesionalnega dela je tudi strasten učitelj in je zdaj umetniški vodja dvoletnega tečaja animacije Illyés ANIM, vodi pa tudi delavnice in profesionalne delavnice na mednarodni ravni. 

* * *

Udeležba je možna le ob izpolnjenem pogoju PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Dogodki bodo potekali v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z virusom covid-19.