Vetrinjski dvor

Skok na vsebino // Skok na navigacijo

Vetrinjski dvor - Uvodna stran

Film In Maribor: IZBOR KRATKIH FILMOV

12.12.2021 @ 17:00
Vetrinjski dvor
vstop prost

Program izbranih kratkih filmov, ki ga pripravlja konzorcij Film in Maribor, ponuja izbrano paleto filmov za otroke. Pa ne le tiste, ki so jih ustvarili odrasli za otroke, tudi takšne, ki jih ustvarjajo otroci za otroke.

Projekt Film v Mariboru: Strateški razvoj filmskih festivalov, filmske vzgoje, filmske produkcije in kina v Mariboru je nastal z željo povezati in okrepiti filmsko ponudbo kakovostnih vsebin v mestu. Gre za združenje petih nevladnih organizacij s področja filma v Mariboru, ki so v letu 2019 pridobile financiranje Ministrstva za javno upravo in združene v konzorcij lahko bolj učinkovito in usklajeno nagovarjajo potrebe, probleme in priložnosti, ki se v Mariboru pojavljajo na področju filmskega prikazovanja, filmske produkcije ter filmske vzgoje in izobraževanja. 

Program kratkih filmov pripravljamo z namenom razvijanja publike za kratek avtorski film.

Filmski program obsega 10 kratkih filmov v dolžini 50 minut. Filmske projekcije spremljajo pogovori o filmih.

Spoznaj kratke filme, ki so jih ustvarili otroci in mladi ali pa so pri nastajanju filmov kako drugače sodelovali. 10 zgodb spremlja različne junake. Spoznali bomo potovanje rogljička, dogodivščino zajca Ferda, in tistega zajca, ki je v snegu srečal snežaka. Da ne bo premrzlo bomo pod palmo spoznali čarovnika, se odpravili na morja, v gozd in med glasbila. Spoznali bomo zgodbo Nadie v Iranski šoli ter nespretnega a iznajdljivega fantiča. Za konec pa se spustimo v več-dimenzionalno dogodivščino prijatelja zajca in jelena.

Prepusti se opazovanju slike in zvoka. Odpri srce zgodbam in spremljaj filme z radovednostjo.

⇨ Izvajajo članice konzorcija Film in Maribor


Program:

Rogljičkovo potovanje

Nadia Azhdari, Sinai Lunn Britovšek, Tarik Britovšek, Lara Magdič, Iva Mirt,
Mara Predin, Rok Regent (StopTrik MFF 2021, Pekarna Magdalenske mreže)

2021, Slovenija, 2’37’’

Animacija pospremi francoski rogljiček od njegovega rojstva preko labirintov življenja, vse do bridkega konca.

Animacija Rogljičkovo potovanje je nastala pod mentorstvom Leona Vidmarja in Brine Fekonja na zadnji ediciji festivala StopTrik. Čeprav so menda nekateri otroci najbolj zabavali med pavzami, ko so lahko divjali, so, glede na rezultat, nekateri morali uživati tudi ob snovanju zgodbe in animiranju. Film je nastal v septembru 2021 in še ni prejel nagrad. 

Tehnika: kolažna animacija
Avtorice_ji animacije in zvoka: Nadja Azhdari, Sinai Lunn Britovšek, Tarik Britovšek, Lara Magdič, Iva Mirt, Mara Predin, Rok Regent
Mentorja: Leon Vidmar in Brina Fekonja
Montaža: Leon Vidmar
Produkcija: StopTrik MFF 2021, Pekarna Magdalenske mreže


V gozdu

Mija Štraus, Eva Sarnic, Iva Mirt, Nadja Azhdari, Gal Razboršek, Lana Razboršek, Loti Kostanjevec (StopTrik MFF 2020, Pekarna Magdalenske mreže)

2021, Slovenija, 56’’

Geometrijske gozdne dinamike v koraku, v letu in skozi zvok.

Film V gozdu je nastal na otroški produkcijski delavnici animiranega filma StopTrik 2020 pod mentorstvom Anke Kočevar. Igriva in vizualno minimalistična animacija v tehniki slikanja na steklo je na letnem nagradnem natečaju Živel strip! Živela animacija! 21, ki ga organizira Stripburger/Forum Ljubljana prejela posebno priznanje za skupinsko animacijo.


Tehnika: slikanje na steklo
Mentorice: Anka Kočevar, Brina Fekonja, Nika Plevnik
Montaža: Anka Kočevar
Zvok in glasba: Denis Oprešnik
Avtorice_ji: Mija Štraus, Eva Sarnic, Iva Mirt, Nadja Azhdari, Gal Razboršek, Lana Razboršek, Loti Kostanjevec
Produkcija: StopTrik MFF 2021, Pekarna Magdalenske mreže


Nadia v iranski šoli 

Nadia Azhdari, Maja Malus Azhdari
Mitra & Luksuz produkcija

2020, Iran, 11’06’’

Nadiina mama prihaja iz Slovenije, njen oče je Iranec. Nadia zapusti Slovenijo in za eno leto obišče Iran. Tam se uči perzijske pisave, obiskuje dekliško šolo in spoznava tamkajšnje običaje, vero in utrip mesta. Nadia v družbi živahnih in nasmejanih sošolk osvaja jezik. Zdi se, da se z razlikami med kulturama ne obremenjuje. 

Film je bil prikazan na FeKK - Festival kratkega filma (Ljubljana, 2020), Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc (Maribor, 2020), Poceni film festival (Krško, 2020), Festival migrantskega filma (Maribor, 2021), Festival slovenskega filma (Portorož, 2021), RTV Slovenija  2021.

Režija: Nadia Azhdari, Maja Malus Azhdari
Scenarij: Maja Malus Azhdari
Fotografija: Maja Malus Azhdari
Montaža: Maja Malus Azhdari, Rožana Švara
Glasba: Behrang Azhdari, Beno Soršak


Ferdo in temni gozd

Samo Magdič, Lara Magdič, Vid Magdič
Hana Repše, Enimation school

2021, Slovenija, 4’10’’

Zajec Ferdo obožuje korenček. Njegovo največje veselje je odkrivanje novih vrst korenčka, zato se odpravi na pot. Vendar na poti zaide v temni gozd, kjer se zgodi nepričakovano.

Film Ferdo in temni gozd je nastal na celoletnem krožku animiranega filma ENIMATION school. Predstavljal se je na domačih festivalih otroškega in mladinskega filma ENIMATION in festival ZOOM, v tujini pa se je predstavljal v Indiji na Nobel International Film Festival and Award, v Walesu na festivalu Wicked Wales - International Youth Film Festival, v Grčiji na festivalu Camera Zizanio.  

Tehnika: kolažna animacija
Mentorica, montaža: Hana Repše
Glasba: ViIlage of Fools Soundtrack - Pun, Scheming Weasel Faster - Kevin MacLeod
Zvok: Feesounds.org
Avtorji: Samo Magdič, Lara Magdič, Vid Magdič
Produkcija: Društvo za razvoj filmske kulture, Zavod MARS Maribor


Lakota/Hunger 

Dario Anđel, Tin Vuković, Ivona Tuzla, Vanja Čirjak, Magdalena Klarić, Borna Babić, Marta Iličić, Lejla Hadžić, Matea Safin, Sara Mohamed Hassan, Nina Marinić

FKVK Zaprešić

2018, Hrvaška, 2’09’’

Nežna zimska zgodba o malem zajcu in sneženemu možu.

Film je nastal na enodnevni delavnici animiranega filma pod okriljem FKVK Zaprešić. Avtorji so bili otroci stari med 13 in 14 let. Film je prejel nagrado otroške žirije na 56. Reviji hrvaškega otroškega filmskega ustvarjanja, Bol, Brač (2018), posebno priznanje na festivalu Animanie v Plznu, Češka (2019).


Čarovnik/Wizard

Anže Orehek,
Marija Guštin, Srednja grafična in medijska šola Ljubljana

2020, Slovenija, 1’24’’

Film je leta 2020 prejel glavno nagrado Mali Slon na 10. mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma ENIMATION.


Trenutki/The Moments/Chwile

Piotr Kaźmierczak

2020, Poljska, 2’07’’

Animirana pesniška etuda, narejena s suhimi pasteli izpostavlja prazne plaže, mir, šum valov in stik z naravo. Ponuja čas za razmislek in tišino.

15-letni Piotr Kaźmierczak, avtor filmov Trenutki in Luknja je z izredno filmsko senzibilnostjo pripovedovanja prepričal žirijo in prejel glavno nagrado Mali Slon na 11. mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma ENIMATION.


Trompetisimo

Skupinsko delo otrok starih od 6-8 let

Inge Arijs, Lynn Vanden Broecke,

KIDSCAM animationstudio

2018, Belgija, 1’50’’

Ob glasbi jazz skupina glasbil podivja.

KIDSCAM je belgijska organizacija, ki združuje profesionalne ustvarjalce z namenom razvoja spretnosti otrok in mladih na področju pripovedovanja zgodb skozi tehniko stop animacije. Film se je predstavljal na festivalu ENIMATION 2018.


Nespreten / Clumsy

Skupinsko delo

Ana Gabisiani, Giorgi Kharebava

Asociation "Cinerama"

The Kutaisi (Georgia), Youth Film School

2017, Gruzija, 7’02’’

Film se je predstavljal na festival ENIMATION 2018, prejel pa je številne nagrade. Nagrado publike v Italiji na festivalu Ponte San Nicolo, International Short Film Festival (2019), glavno nagrado kategorije na festivalu Camera Zizanio v Grčiji (2018) ter Mednarodnemu festivalu mladinskega filma in videa v festivalu "Peterbourg Screen" v Rusiji (1018).


Zajec in jelen / Nyuszi és Oz 

Péter Vácz (Moholy-Nagy Univerza umetnosti in oblikovanja)

2013, Madžarska, 16’15’’

Zajec in Jelen živita srečno in brezskrbno, dokler Jelena ne obsede iskanje formule za tretjo dimenzijo. Njuno prijateljstvo je tako postavljeno na preizkušnjo. Jelen se po nepričakovani nesreči znajde v novem, njemu neznanem svetu. Ločena z dimenzijama morata prijatelja zopet najti pot drug do drugega.

Diplomski film Zajec in jelen, madžarskega animatorja Pétra Vácza je eden izmed najbolj priljubljenih filmov festivalske edicije 2013, ki je v svoj dvo- in tro-dimenzionalni svet posrkal staro in mlado. Predvajan je bil v 63 državah na več kot 300 festivalih in prejel več kot 125 nagrad. Avtor pravi: "Odzivi ljudi na film so bili naravnost čudoviti in hvaležen sem za vse prijazne besede in podporo, ki sem jih dobil."

Scenarist, režiser in oblikovalec: Péter Vácz 
Urednica: Judit Czakó 
Glasba in oblikovanje zvoka: Máté Hámori 
Avtor zaključne pesmi 'Listen': Mahdi Khene 
Fotografija: Gábor Garai 
Glasovi: Adrienn Mórocz, Dániel Czupi 
Animacija: Attila Bertóti, Péter Vácz 
Scenografija: Kata Müller, Móni Kovács, Kati Egely 
Produkcija: MOME 

Čas trajanja: 16:45

O avtorju: 

Péter Vácz je večkrat nagrajeni režiser animiranih filmov iz Budimpešte na Madžarskem, rojen leta 1988. Na Univerzi za umetnost in oblikovanje MOME Moholy-Nagy je diplomiral iz animacije s filmoma Streamschool ter Zajec in jelen, ki sta mu prinesla svetovno priznanje in več kot 125 nagrad na mednarodnih festivalih (Annecy, Cannes, Nashville, Atlanta, Anima Mundi ...). 

Po študiju je soustanovil avantgardno filmsko skupino Caravel Collective v Franciji, kjer je snemal eksperimentalne filme, nato se je preselil v Berlin in tam eno leto delal kot svobodni umetnik. Od leta 2013 ga zastopa londonska produkcijska hiša Picasso Pictures, kjer je posnel dva nagrajena glasbena videa - All I'm Saying in Dear John - za priznano britansko rock skupino James. Od leta 2015 živi spet v Budimpešti. Njegov kratki igrani prvenec "Pillowface" je imel mednarodno premiero na prestižnem filmskem festivalu v Varšavi leta 2018. V zadnjih letih je Péter razvijal dva osebna kratka filma z naslovom Noetovo drevo in Pasje uho.

Poleg svojega profesionalnega dela je tudi strasten učitelj in je zdaj umetniški vodja dvoletnega tečaja animacije Illyés ANIM, vodi pa tudi delavnice in profesionalne delavnice na mednarodni ravni. 

* * *

Udeležba je možna le ob izpolnjenem pogoju PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Dogodki bodo potekali v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z virusom covid-19.


Iskalnik
Vetrinjski dvor - Uvodna stran

Naša spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
Vetrinjski dvor Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
_pk_ref
_pk_cvar
_pk_id
_pk_ses
...
Matomo Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Matomo (ex Piwik).
Matomo politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Matomo (opt-out)
_ga
_gid
_gat
_gac_*
Google Analytics Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Google Analytics (orodje za spletne analitične podatke podjetja Google).
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google Analytics / Google Analytics politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Google Analytics (opt-out)
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
...
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)
_fbp
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...
Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
...
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google
__qca
__utma
__utmz
__utmv
__utmb
clip_id
home_active_tab
uid
v6f
utmc
aka_debug
...
Vimeo Te piškotke nastavi videopredvajalnik Vimeo.
Vimeo politika zasebnosti / Vimeo piškotki
_ga
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
...
Google Maps Te piškotke nastavi zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

Spletna stran Vetrinjski dvor.