ČASOPISNA KULTURA, ALENKA SPACAL

Razstava ilustracij

2.12.2022 @ 19:00
Vilinska sobana
2.12. - 28.12. 2022 | vstop prost

Barvite in živahne ilustracije Alenke Spacal predstavljajo nekakšno posvetilo časopisni kulturi. Časopis kot tiskani medij postaja v digitalni dobi vse bolj redek, večinoma prebiramo novice le še na spletu. V večini sodobnih družin, v katerih odraščajo današnji otroci, niso več naročeni na dnevno časopisje. Časopis se v papirnati verziji tako vse redkeje znajde v vsakdanjosti najmlajših. Slikanica PLASTELINČICA IN ČASOPIS seznanja otroke z umetnostnim vidikom kulture ob hudomušnih likih iz plastelina in stvaritvah iz časopisa, torej v jeziku, ki jim je blizu in ga lahko razumejo. Tovrstne podobe pri otrocih spodbujajo njihovo lastno domišljijo in ustvarjalnost.

Na razstavi ČASOPISNA KULTURA bodo na ogled originalne ilustracije iz najnovejše avtorske slikanice Alenke Spacal z naslovom PLASTELINČICA IN ČASOPIS (Bajalka, 2022). Slikanica razstira inovativni ilustratorski pristop. Avtorica je igrive domišljijske like najprej oblikovala v raznobarvnih odtenkih plastelina. Nekatere personificirane figurice s podrobno modeliranimi očmi, smrčki in tačkami imajo na svojih telescih oblikovane živo pisane svaljkaste linije, druge pa krasijo pike ali vzorčki polžastih oblik. Natančno izdelani modelčki so v nadaljnjem procesu ustvarjanja slikanice ilustratorki služili kot predloge za ilustratorsko upodabljanje antropomorfnih likov iz družine Plastelinkovih. Glavna junakinja Plastelinčica spoznava kulturo ob časopisu in mami Plastelemi. S prijateljico Plastelinkico pa iz časopisnega papirja ustvarjata bajne svetove. Poleg živobarvnih figuric iz plastelina so domišljijsko igrive tudi časopisne kreacije mask in žog ter zložena ladjica, letalo in harmonika. Časopisne igrače so naslikane dokaj realistično, tako da je na nekaterih delih zmečkanega časopisnega papirja mogoče prepoznati tipografijo časopisnih črk, sicer izmišljenega besedila. Alenka Spacal je vse ilustracije naslikala ročno, z najtanjšimi možnimi čopiči, v tehniki akvarela in deloma akrila.

Alenka Spacal (1975) je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Deluje pod okriljem Bajalke, zavoda za založništvo in umetnost pripovedovanja. Ustvarja avtorske slikanice in pripoveduje pravljice. Ilustracije razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma ter v tujini. Več na spletni strani: www.bajalka.si.

Razstavo ČASOPISNA KULTURA, ki je zasnovana v sodelovanju z Bajalko, je podprla Mestna občina Maribor.