Čas za zgodbe

Umetnost povezuje ljudi

11.5. - 31.5.2018
Atrij
vstop prost

Tema razstave je povezana z vsebino in izhodišči projekta, ki izpostavlja pomen poznavanja kulturne zgodovine različnih narodov in okolij, saj je ravno poznavanje prva skupna točka na poti k razumevanju drugih kultur, ki prihajajo v Evropo z migracijskimi tokovi, in občutenju solidarnosti z ljudmi. Povabljeni umetniki so reinterpretirali in tematizirali kulturno zgodovino in kulturne kontekste tako evropskega kot arabskega sveta. Izpostavljali so vprašanja v zvezi s postulati, kot so humanost, mir, vojna, dobro in slabo, ter hkrati preizpraševali vlogo posameznika in s tem tudi odgovornost posameznika do sočloveka. 

Projekt Čas za zgodbe povezuje pet evropskih organizacij: založbo Izvori, d. o. o., iz Zagreba, organizacijo Inter-kulturo, d. o. o., iz Maribora, Avstrijsko društvo za otroško psihologijo iz Gradca (Österreichische Gesellschaft für Kinderphilosophie), podjetje Studio Gaus GmbH iz Berlina ter Koroško galerijo likovnih umetnosti, Slovenj Gradec. Različni partnerji v projektu predstavljajo platformo za izvedbo aktivnosti, ki je usmerjena k vzpostavljanju in utrjevanju medkulturnega dialoga. V okviru projekta Čas za zgodbe bo prevedenih nekaj najbolj znanih in razširjenih evropskih zgodb/slikanic za otroke v arabščino, hkrati pa je tudi arabska slikanica avtorice Nadine Kaadan Harun in jasmin prevedena v jezike držav partneric. Vzporedno s prevodi zgodb  partnerske organizacije izvajajo različne aktivnosti, branja in delavnice za vse generacije.

Koroška galerija likovnih umetnosti  je v okviru projekta zasnovala umetniške rezidence, ki so potekale septembra 2017 v Slovenj Gradcu in rezultat katerih je tudi razstava v javnem prostoru, z naslovom Čas za zgodbe. V času rezidence so povabljeni umetniki v  Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu  v parih ali posamično izvajali delavnice za obiskovalce, na katerih so skozi dialog z udeleženci razvijali nove interpretacije tradicionalnih motivov v luči migrantske krize, hkrati pa so zasnovali dela, ki so bila oktobra 2017 na ogled na razstavi v javnem prostoru v Slovenj Gradcu. Razstava Čas za zgodbe se v letu 2018 predstavlja v javnih prostorih vseh partnerskih mest: aprila in maja v Gradcu, nato še v Berlinu in Zagrebu.  


Vesna Bukovec je slovenska vizualna umetnica, študirala je kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je zaključila tudi magistrski študij. Poleg samostojnega ustvarjanja deluje tudi v okviru umetniške skupine KOLEKTIVA (skupaj z Metko Zupanič in Lado Cerar). Vesna Bukovec ustvarja v različnih medijih, pri svojem delu uporablja arhivski material kot tudi medijske podobe ter izpostavlja aktualno družbeno tematiko.

Nadine Kaadan je pravljičarka in ilustratorka sirskih korenin. Rojena v Parizu, otroštvo in prva študijska leta je preživela v Siriji, študirala je na Akademiji za likovno umetnost v Damasku, magistrski študij pa končala na Kingston University v Londonu, kjer tudi trenutno živi in dela. Je avtorica in ilustratorica številnih pravljic o arabskem svetu.

Jure Markota je leta 2011 je diplomiral iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, vmes pa je študiral še na Fakulteti za arhitekturo. Dela na različnih umetniških poljih, blizu so mu prostorsko specifične postavitve, v katerih tematizira aktualne družbene pojave.

Nika Autor je slovenska vizualna umetnica, diplomirala je iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, ter zaključila doktorski študij na Dunajski univerzi. V delih se ukvarja z družbeno aktualno tematiko, predvsem jo zanimajo vsebine, ki so skrite ali nevidne na prvi pogled. Deluje v okviru kolektiva Obzorniška fronta.

ŠKART. Za imenom stojita srbska umetnika Djordje Balmazović in Dragan Protić, ki se ukvarja z grafičnim oblikovanjem, umetnostjo in aktivizmom. V zadnjih letih je kolektiv organiziral in sodeloval na mnogih aktivističnih dogodkih, pa tudi na Pes-nikovanju (Pesničenje) in v samoorganiziranih zborih (Horkestar, Proba). Od leta 2013 dela z otroki v mladinskih domovih in prosilci za azil v azilnih centrih v Srbiji.  

Jalal Maghout, neodvisni filmski ustvarjalec sirskih korenin, trenutno živi in dela v Berlinu. Diplomski študij za vizualno komunikacijo je končal na univerzi v Damasku, kjer je nekaj časa tudi poučeval. Trenutno nadaljuje magistrski študij s področja filma na Berlinski univerzi. S filmi je sodeloval na različnih festivalih animiranega filma, kot so Dok-Leipzig, Carrefour Du Cinéma d'Animation-Paris, Stuttgart International Festival of Animated Film, Animafest Zagreb in ANNECY International Animation Film Festival.

Koroška galerija likovnih umetnosti in Inter-kulturo d.o.o.
v sodelovanju z
Narodni dom Maribor - Vetrinjski dvor. 

Projekt Story Time/Čas za zgodbe podpira program Ustvarjalna Evropa.