Vetrinjski dvor
Vetrinjski dvor - Uvodna stran

7. Mednarodni festival otroškega in mladinskega filma, ENIMATION festival

9.10. - 14.10.2017
Vetrinjski dvor

Mali slon odrašča in tako se je letos, v svojem sedmem letu, prebudil kot ENIMATION festival, v polnem razcvetu, pisanih barv, ves živ.

 

Mednarodni festival otroškega in mladinskega filma, ki se bo med 12. in 14. oktobrom 2017 že sedmič zavrtel v Mariboru, spodbuja otroke in mlade z vsega sveta k ustvarjanju filmov in jim omogoča, da svoja dela predstavijo širšemu občinstvu na velikem platnu kinodvorane. ENIMATION festival je namenjen tudi druženju mladih filmarjev in mentorjev, izmenjavi idej, znanj in mnenj.

 

Kot novost v programu dodajamo "frišno" kategorijo, SVEŽI, projekcije filmov, ki so jih posneli otroci in mladi iz slovenskih osnovnih in srednjih šol, a se niso uspeli uvrstiti v tekmovalni program. Veseli smo vedno večje produkcije lokalnih ustvarjalcev, ki jih s predvajanjem njihovih filmov na tako velikem festivalu najbolje podpremo in nagradimo.

 

ENIMATION festival v tekmovalnem delu prikazuje animirane, igrane, eksperimentalne in dokumentarne filme mladih avtorjev v treh starostnih kategorijah: MINI, do 10 let, MIDI, od 11 do 14 let, in MAXI, od 15 do 19 let. Izmed vseh tričlanska mednarodna žirija, Nika Autor (SLO), Joanna Polak (PL) in Leon Vidmar (SLO), izbere po enega najboljšega iz vsake kategorije in skupnega zmagovalca, ki prejme glavno nagrado ENIMATION.

 

Projekcije filmov, delavnice in razstave se odvijajo v Lutkovnem gledališču Maribor, Vetrinjskem dvoru in GT22. Na ulicah Maribora pa se zgodijo še vse tiste čudovite nepričakovane zgodbe.

Predfestivalski dogodki, delavnice, razstave, projekcije vabijo ljubitelje filma na ogrevanje za veliki finale že od 7. oktobra naprej.

 

Povabljeni v filmski svet, pred velika platna na filme malih velikih ustvarjalcev. Gibljive slike – ENIMATION festival ustvarja premike!

 


 

9.10.2017— 13.10.2017
10.00 /LGM, GT22, VTR/ Posebne projekcije za šolske skupine / Special screening for school group

Šolske skupine lahko v dopoldanskem času rezervirajo projekcijo z izbranim programom, ki mu sledijo delavnice. Projekcije so prilagojene starosti gledalcev, spremljajo pa jih pogovori. Gre za edinstveno možnost, kjer lahko spoznajo dela sovrstnikov z vsega sveta.

Projekcijam sledijo delavnice po izboru, ki jih pripravljajo ustvarjalci v GT22 in Vetrinjskem dvoru. Kot spremljevalne aktivnosti projekcijam so šolam na voljo ogled Fotografskega muzeja Modrinjak, izdelava fotograma, pri čemer vstopijo v čarobni svet klasične fotografije, spoznajo osnove filmskega animiranja in optične igrače, ali pa izdelava sitotiska v Centru grafičnih umetnosti.

Več o ponudbi delavnic: mariborjeprihodnost.si

10. 10. 2017
16.00 /VTR/ Sveži filmarji

ENIMATION festival v letošnjem letu odpira novo festivalsko kategorijo, kjer se predstavljajo vsi slovenski filmi, ki niso vključeni v tekmovalni program. Že od vsega začetka je želja festivala spodbujati mlade k uporabi filma kot medija za izražanje in ustvarjanje. Program Sveži filmarji omogoča vsem mladim iz Slovenije, da predstavijo svoje prve filmske korake na velikem platnu. Pomembno je, da so celoviti, da imajo vključene vse osnovne elemente, kot so zvok, napisi, in dokončani v istem letu festivala.

10. 10. 2017
17.30 /VTR/ Film Skrivnosti otroštva, predstavitev medgeneracijskega filma pod mentorstvom Joanne Polak (Poljska)

Filmska zbirka Skrivnosti iz otroštva je nastala v studiu Borderlands na Poljskem. Zajema 12 filmov, ki so nastali v sodelovanju otrok, staršev in starih staršev. Projekcijo spremljajo pogovori in kratka delavnica z avtorico in mentorico Joanno Polak.

11. 10. 2017
19.00 /VTR/ Otvoritev razstave Filmsko zakulisje z Leonom Vidmarjem

Razstava odpira vrata v svet animatorja Leona Vidmarja in zakulisje njegovega kratkega animiranega filma Slovo. Popeljali vas bomo med kalupe, scenske rekvizite in lutke ter fotografije njihovega nastanka.

Razstavo sestavljajo fragmenti, ohranjeni ostanki istoimenskega filma, ki sami po sebi pričajo o nostalgiji, reminiscenci, bridkemu spominu na preminuli čas mladega protagonista z njegovim dedkom.

12.10.2017 — 13.10. 2017
10.00—14.00 /VTR/ Delavnica animiranega filma, vodi Leon Vidmar / Animated film workshop, led by Leon Vidmar (SI)

Na delavnici se bomo skozi praktično delo odpravili v zakulisje animiranega filma. Zabavali se bomo ob spoznavanju tistega, česar ob ogledu animiranega filma ne opazi nihče. Udeleženci bodo ustvarili kratke animirane sekvence, ki jih bomo na koncu združili v kratki animirani film.


Filmi otrok in mladih – presenečajo vse bolj in bolj

Že sedmo leto festival prikazuje izbrane filme otrok in mladih z vsega sveta. Vsako leto dobimo kakovostne filme, ki jih v predselekciji sestavimo v tekmovalni program. Izbran nabor nas vabi, da se nasmejimo, raziskujemo ali zamislimo in poglobimo v razumevanje sveta, kot ga vidijo in v filmskem jeziku predstavijo mladi avtorji.

Tokrat je na festivalski poziv prispelo 231 filmov iz 23 držav. V sedmih tekmovalnih programih se bo predstavil 101 film, 25 v programu najmlajših avtorjev – MINI, 30 v programu MIDI ter 46 v treh programih MAXI. Sodelujejo otroci in mladi do 19. leta starosti.

Letos dodajamo nov program filmov, ki so jih naredili posamezniki ali šolske skupine iz Slovenije. Izpostavljamo 22 filmov iz slovenskih osnovnih in srednjih šol, ki niso uvrščeni v tekmovalni program, in pozdravljamo dejstvo, da se film vse bolj vključuje v šolski sistem in spodbuja mlade, da ga spoznajo kot medij ustvarjanja.

Prijateljstvo je letos osrednja tema, ki jo najraje obravnavajo najmlajši in se pojavlja v več filmih programa MINI. Prijateljstvo med sošolci, sosedi ali pa med živalskimi vrstami. Med filmi zasledimo tudi navodila, kako si otroci izdelajo vrtavko, kam leti letalo, kaj učijo v šoli magije ...

MIDI je srednja festivalska kategorija. Filmi najstnikov, ki vstopajo v kompleksen svet odraslih s svojim videnjem sveta, ponujajo pester nabor tematik. Od resnih zgodb, ki obdajajo naš vsakdan, do hudomušnih potegavščin, plesnih filmov in animiranih čarovnij, ki nas vsekakor ne bodo pustili ravnodušne.

Najstniki, mladi od 15 do 19 let, avtorji filmov programa MAXI, so že pravi filmarji. Čeprav še vedno raziskujejo medij, ponujajo gledalcu vrhunske izdelke. Velikokrat nas osupnejo. Včasih se nas dotaknejo do srca. Včasih se čudimo, od kod črpajo navdih. Tudi letos bomo na velikem platnu deležni izjemnih filmov. Ponujajo zgodbe o neuresničljivi ljubezni, o razumevanju sebe v odnosu do spola, raziskujejo odnos do pametnih tehnologij, razgaljajo svoje misli o svobodi in življenju drugje ... Eksperimentalni filmi ponujajo vpogled v raziskovanje filmskega jezika. Kader, rez, kompozicija, barva, svetloba – vse to je del zgodb, ki ponujajo pravo filmsko doživetje.

Poleg tekmovalnega programa letos odpiramo posebno kategorijo. Šolske skupine in posamezniki slovenskih šol vse bolj ustvarjajo filme. Filmska vzgoja se krepi tudi z evropsko podporo in letos sta v šole stopila dva petletna projekta: Filmska osnovna šola, ki jo vodi Art kino mreža Slovenije in je namenjena osnovnim šolam, ter projekt Razumevanje filma, ki pod okriljem Slovenske kinoteke izobražuje srednješolski kader. Tako se razvoj filmske vzgoje širi na vse strani, ENIMATION festival pa nudi podporo, da lahko tudi širša javnost spremlja razvoj in izdelke mladih filmarjev na velikem platnu.

Filmski program dopolnjuje predstavitev poljskega medgeneracijskega projekta, film Skrivnosti otroštva (Mysteries of Childhood), ki je nastajal z mentorsko pomočjo Joanne Polak, mentorice in animatorke s Poljske. Ogledu filma sledita pogovor in kratka medgeneracijska delavnica animiranega filma.

Na ogled je tudi filmsko zakulisje filmov Leona Vidmarja, ki je v preteklem letu na Festivalu slovenskega filma za film Slovo prejel nagrado za najboljšo animacijo.

Program spremljajo tudi številne delavnice za šolske skupine, ki jih izvajamo v sodelovanju z GT22. Tako lahko otroci spoznajo klasično fotografijo in Fotografski muzej Modrinjak, si s tehniko sitotiska izdelajo unikatne majice ali pa spoznajo optične igrače in kako nastane animirani film.

Otroci in mladi danes vse bolj posegajo po filmu kot mediju raziskovanja in mediju pripovedovanja. ENIMATION festival je stično mesto, kjer se lahko družijo, spoznajo filme sovrstnikov z vsega sveta ter dobijo nove navdihe in izzive.

Ponovno nas čaka oktobrski filmski teden v Mariboru, poln nepozabnih zgodb.

Naj se film zavrti!
 

Hana Repše, programska vodja ENIMATION festivala


Več na enimation.si

ENIMATION festival pripravlja Društvo za razvoj filmske kulture v koprodukciji z Narodnim domom Maribor, Vetrinjskim dvorom, Lutkovnim gledališčem Maribor ter s Fundacijo Sonda in partnerji.


Iskalnik
Vetrinjski dvor - Uvodna stran

Naša spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za sporočilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list 109/2012, v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati na začetku leta 2013 ter je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
Vetrinjski dvor Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
_pk_ref
_pk_cvar
_pk_id
_pk_ses
...
Matomo Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Matomo (ex Piwik).
Matomo politika zasebnosti
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
Google Analytics Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Google Analytics (orodje za spletne analitične podatke podjetja Google).
Google Analytics politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Google Analytics (opt-out)
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
...
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...
Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
...
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google
__qca
__utma
__utmz
__utmv
__utmb
clip_id
home_active_tab
uid
v6f
utmc
aka_debug
...
Vimeo Te piškotke nastavi videopredvajalnik Vimeo.
Vimeo politika zasebnosti / Vimeo piškotki
_ga
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
...
Google Maps Te piškotke nastavi zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

Spletna stran Vetrinjski dvor.