TINA SOVIČ, URŠKA GAJŠT in IGOR BEZGET

Koncert

16.12.2022 @ 19:00
Vilinski oder
vstop prost

Tradicija je v vseh nas.

Slovenske in afriške tradicionalne skladbe, kot jih sliši trio Mala Afrika, ki je tako ali drugače povezan s slovenskim in afriškim izročilom. Štajerske čudovite zvezde, ki svetijo zelo močno in nas vedno presenetijo z nečim še bolj žarečim, so Tina Sovič, Urška Gajšt in Igor Bezget.

Tina Sovič je glasbenica, ki ustvarja v zasedbah Djembabe (ženska tolkalska skupina), Mala Afrika (afriške tradicionalne melodije), Calling Africa (avtorske pesmi s pridihom Afrike), Sory Diabate & New tribe ter drugih.

Glasbeno sodeluje pri lutkovnih (Lutkovno gledališče Maribor, Koruzno zrno) in plesnih predstavah (Plesna izba Maribor), organizira festival Maribum Afriqui ter piše prispevke s potovanj po Afriki. Vsako leto gre enkrat do dvakrat na dodatno glasbeno izpopolnjevanje v zahodno Afriko. Poleg tega je duhovna popotnica in strastna raziskovalka lastnih dušnih prostorov; marsikaterega je odprla prav glasba.

Pevski začetki Urške Gajšt segajo v obdobje sodelovanja z dekliškim zborom Carmina Slovenica pod vodstvom Karmine Šilec. V tem času je dobila vpogled v različne glasbene stile in kulture ter se seznanila s široko paleto glasbene literature, kar se še danes odraža na njenem tako ustvarjalnem kot pedagoškem delu.

Šolala se je na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor pod mentorstvom Ane Bezjak ter sodelovala s številnimi glasbeniki (Igor Bezget, Dejan Berden, Big Band Pangea, Italee Watson) na področju jazzovske in pop, etno, improvizirane ter eksperimentalne glasbe. Poleg tega je članica skupine Heartbeat band, aktivna pa je tudi na gledaliških odrih.

Težko bi našli žanrsko bolj vsestranskega glasbenika, kot je Igor Bezget. Njegovih avtorskih projektov in glasbenih sodelovanj je preveč, da bi jih lahko našteli. Poznamo ga kot odličnega jazzista in pop glasbenika. Sam je raziskoval glasbe sveta, en cel projekt pa je namenil posebej slovenski tradicionalni glasbi. Poglobil se je v indijsko glasbo, tudi s strunskim inštrumentom sarod, afriško glasbo in drugimi.

Povsod na teh področjih je sodeloval in še sodeluje z velikimi imeni, kakršno je ne nazadnje  tudi sam. Poleg tega, da igra veliko strunskih (in drugih) inštrumentov, je priznan skladatelj z ogromnim opusom del in odličen pedagog.

Posnel je številne albume z različnimi umetniki, kot tudi lastne avtorske. Igral je na različnih festivalih po vsem svetu.

◊ Igor Bezget – kitara, Tina Sovič – afriška tolkala, Urška Gajšt – vokal, harmonika, Plesna izba Maribor