Vetrinjski dvor
Vetrinjski dvor - Uvodna stran

Vilinsko mesto 2017

Zakaj pa ne!?

English?  YES, follow me! 

Letos bo sredi Maribora že petič zraslo novo mesto; mesto narejeno iz dobre volje in domišljije, kjer so vsi dobrodošli in nič ni nemogoče! Mesto veselja, druženja, ustvarjanja in domišljije – Vilinsko mesto!
 

Program Vilinsko mesto 2017 (PDF, 907 KB) / Programska tabela (PDF, 221 KB)
 

S festivalom Vilinsko mesto je producent festivala Narodni dom Maribor uspel v povezati celo vrsto akterjev, ki se sicer vsak zase trudijo Maribor oživljati s tehtnimi in kvalitetnimi kulturnimi vsebinami. Šestintridesetdnevni festival je tako postal ustvarjalna in povezovalna platforma, ki v vsebinsko celovit dogodek združuje široko paleto raznoterih znanj, energij in ustvarjalnih tokov. Med vile in vilince so se letos ob Narodnem domu pomešali: še koproducent festivala Društvo Hiša!, soorganizator Zavod MARS Maribor ter GT22 (Ustanova fundacija Sonda, KUD Moment), Zveza prijateljev mladine Maribor, Društvo za razvoj filmske kulture, MKC Maribor, Inner wheel klub Maribor, Zavod 13 in Društvo popotnikov Vagant. Narodni dom Maribor tako ponovno dokazuje, da je uspešno sodelovanje in medsebojna izmenjava znanja in dobrih praks edina možna in edina prava pot za dvig kulture in kvalitete bivanja.

Veliko pozornosti festival namenja programom za družine in vzgoji najmlajših obiskovalcev, ki bodo oblikovali bodočnost mesta. Z ustvarjalnostjo in spoznavanjem običajev želijo zamenjati od pasivnosti in s potrošništvom prežete vzorce preživljanja prostega časa. Aktivnosti so zasnovane tako, da spodbujajo k medsebojnemu druženju in ustvarjanju ter vrednotam, kot so prijateljstvo, vedoželjnost, nabiranje novih znanj in spretnosti, pisana in govorjena beseda, glasbena in odrska umetnost, okoljska zavest, trajnostno delovanje, recikliranje ...

Ob povezovalnosti je ena odlik festivala tudi ta, da stavi na slovenske izvajalce, oživljanje tradicionalnega slovenskega rokodelstva in predstavitev slovenskih umetnostnih obrti in običajev. Na programu festivala so v Vilinskem dvoru kvalitetne stvaritve slovenskih glasbenikov, pisateljev, filmskih, lutkovnih, gledaliških, plesnih, likovnih in drugih ustvarjalcev.

"Pridite. Ustvarjajmo, spoznavajmo in družimo se. Počnimo to, kar bi morali početi več, tudi če ne bi bil december. To je edini "več", ki ga ne moremo kupiti, in edini "več", ki nam ga vsem v resnici primanjkuje. Naj bo tudi letos Vilinsko mesto tisto mesto, kjer imamo ljudje čas drug za drugega, kjer veljajo pristni odnosi. Kjer si stvari povemo, a se ne jezimo. Kjer delamo napake, se opravičimo, odpustimo in poskusimo znova. Kjer se lahko ob ognju v miru in brez drenjanja pogovarjamo, plešemo, družimo, poslušamo glasbo. Brez histeričnega nakupovanja, brez hitenja! Tako lagodno, mariborsko. "

Stičišče festivala Vilinsko mesto je tudi tokrat Vetrinjski dvor, ki ga bosta z umetniškimi in svetlobnimi inštalacijami v Vilinski dvor spremenila Alja Krofl in Borut Wenzel. Vilinski oder nudi pester kulturni program, ki stavi na pristno in kvalitetno produkcijo slovenskih ustvarjalcev, poseben poudarek festivala pa je na dragocenih trenutkih druženja starih in mladih, otrok in staršev, sosedov in prijateljev. Gosti kar 18 dni in večerov, ki koncertov ter lutkovne, dramske in plesne predstave. Priložnost ponuja tako mladim šolskim glasbenim zasedbam, ki tako dobijo prepotrebno spodbudo za nadaljnji razvoj, kot ljudskim pevcem in godbam, folklornim skupinam, gosti pa seveda tudi priznane slovenske glasbene skupine in ustvarjalce, med katerimi naštejmo izjemne vokaliste Vesno Zornik, Mio Žnidarič in Mirno Bogdanovič ter zasedbe, kot so VoxArsana, Hulahoop, The Swingtones ...

V Vilinsko dvorano tri nedelje zapored vabi Vilinski kino s pestrim naborom slovenskih kratkih in animiranih filmov, kot so Martin Krpan, Pikapolonica hoče odrasti in Koyaa in nagajivi predmeti, ob katerem bo na ogled tudi dokumentarec, pri katerem bomo pokukali za platno in nastajanje animiranega filma spoznali od blizu.

Plesne delavnice prinašajo popotovanja na vse strani širnega sveta, Pravljični dogodivščini popeljeta na prav poseben potep po mestu, najmlajši od 3 let pa bodo skupaj s starši lahko zaplesali tudi v Vilinskem disku.

Za vse ustvarjalne in radovedne so tukaj Vilinske ustvarjalnice, kjer bodo se bomo pod mentorstvom slovenskih rokodelskih mojstrov učili tradicionalnih rokodelskih znanj in spoznavali praznične običaje. Otroke vabi Čitalnica igralnica, kjer ustvarjanje pospremijo pravljice, za malo večje (od 5 let dalje) je na voljo Izba, kjer ustvarjanje obarva etnološka tematika, starejše in spretnejše (od 8 let) pa čaka Umetniška sobana, ki ponuja raziskovanje umetniških in oblikovalskih svetov.

Sodobno slovensko oblikovanje bo dobilo svoj prostor tudi v Vilinskem razstavišču, kjer se bo z razstavo Zakulisje – od ideje do nakita z unikatnimi kosi predstavilo kar 19 profesionalnih slovenskih oblikovalcev sodobnega nakita.

Ob Vetrinjskem dvoru pa bodo razsvetljeni tudi mestni trgi in kotički; živahno in svetlo bo ob Vodnem stolpu, na Židovskem in Slomškovem trgu ter pri Muzeju narodne osvoboditve.

Razsvetljevala jih bo Ana Lumina, ki bo namesto ognjev Ane Plamenite zimski mraz in temo preganjala s sojem stoterih iskrivih luči. Njene svetlobne postavitve bodo v sodelovanju s festivalom Svetlobna gverila več kot mesec dni žarele in poskrbele, da bo festivalsko vzdušje zaživelo tudi tam, kjer se ga doslej niste nadejali! Med Aninimi darili omenimo pohod z laternami po nočnih ulicah, instalacijo Fantastični biotop (mentorica: Katja Paternoster, sodelujoči: Dario Dogša, Katarina Kersnik, Simon Sekereš, Simon Sovič, Maruša Lesjak, Sanja Plantal) – park fantastičnih svetlečih bitij, ustvarjenih iz reciklirane plastike, pa Pravljično srce (avtorja: Sabina Černič & Janez Grošelj, Fakulteta za arhitekturo Ljubljana), veliko svetlobno instalacijo v krošnji drevesa pri kateri boste ob dotiku drevesne skorje z utripom svojega srca pognali luč po drevesnih vejah, instalacijo Igra v visoki travi, (mentorja: doc. dr. Tomaž Novljan in/and doc. dr. Matej B. Kobav, sodelujoči: Anže Erjavec, Maruša Mali, Nuša Mihalič in/and Klemen Mraz; koprodukcija Fakultete za arhitekturo Ljubljana in Fakultete za elektrotehniko Ljubljana), ki ponuja 64 vertikal – travnih bilk, ki zasvetijo ob vašem dotiku, in ki vas bo spomnila na prijetne trenutke na poletnih travnikih ter instalacijo Car-Go (avtorja: Borut Bučinel in Miha Zupan), s katero se bomo spominjali preteklih prazničnih dni.

Pravljične ulice bodo poskrbele za dobre sosedske odnose, druženje ter obujanje starih in ustvarjanje novih običajev. Koledovanje bo z melodijami odzvanjalo na Gosposki ulici, pravljice se bodo pripovedovale v Mariborski knjižnici in Židovskem trgu (Pravljično srce), Spoken word, govorjena beseda in ideje pa bodo odmevale z odra na Slomškovem trgu.

Burno ulično dogajanje bo v rokah Ane Mrzle Mariborske. Ta bo obiskovalce Slomškovega in Rotovškega trga nasmejala in ogrela z sedmimi predstavami uličnih gledališč, 29. decembra pa skupaj z Mariborčani in Mariborčankami s pomočjo tisočerih iskric zaiskrila mesto in tako na najprijetnejši način zaključila letošnje festivalsko dogajanje.

Vse prireditve in dogodki so za uporabnike brezplačni in nadvse privlačni! Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa. Udeležba na vseh dogodkih je na lastno odgovornost.


Organizator: Narodni dom Maribor
Koproducent: Hiša! Društvo za ljudi in prostore
Soorganizator: Zavod MARS Maribor
Program omogoča: Mestna občina Maribor

Celostna grafična podoba: Uroš Lehner – Ookie

Pokrovitelj programa Ana Lumina: Elektro Maribor d.d. 

Partnerji projekta: Gledališče Ane Monro, Elektro Maribor d.d., Ustanova Fundacija Sonda, Kulturno umetniško društvo Moment, Zveza prijateljev mladine Maribor, Društvo za razvoj filmske kulture, Mladinski kulturni center Maribor, Inner Wheel klub Maribor  in nastopajoči.


Glavni in odgovorni producent: Marko Brumen
Izvršni producent: Mišel Vugrinec
Glavna in odgovorna producentka Vilinskega dvora: Urška Košica
Asistentka Vilinskega odra: Lana Erlač
Tonski mojster Vilinskega odra: Marko Gutman
Glavna in odgovorna producentka Ane Lumine, Ane Mrzle Mariborske in Pravljičnih ulic: Maja Pegan
Programske vodje Sladkih uric ustvarjanja: Alja Krofl, Hana Repše, Vesna Gomboc, Vojka Miklavc
Scenografija Vilinskega dvora: Alja Krofl, Zavod MARS Maribor in Borut Wenzel
Urednica besedil, avtorica uvodnika in pesmi: Vojka Miklavc
Urednica spletnega mesta: Teja Osterc
Lektorici: Alenka Klemenčič, Anja Wutej

ter vilinke in vilinci Vilinskega mesta!


Iskalnik
Vetrinjski dvor - Uvodna stran

Naša spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za sporočilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list 109/2012, v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati na začetku leta 2013 ter je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
Vetrinjski dvor Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
Google Analytics Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Google Analytics (orodje za spletne analitične podatke podjetja Google).
Google Analytics politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Google Analytics (opt-out)
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
...
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...
Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
...
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google
__qca
__utma
__utmz
__utmv
__utmb
clip_id
home_active_tab
uid
v6f
utmc
aka_debug
...
Vimeo Te piškotke nastavi videopredvajalnik Vimeo.
Vimeo politika zasebnosti / Vimeo piškotki
_ga
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
...
Google Maps Te piškotke nastavi zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

Spletna stran Vetrinjski dvor.